puff-pastry-510919_1920

Przynajmniej raz w życiu każdy z nas miał taką sytuację, że goście pukają do drzwi a my nie mamy ich czym poczęstować. Nie mamy żadnego ciasta ani też gotowych czy słonych przegryzek. Zastanówmy się wspólnie jak wyjść z takiej sytuacji obronną ręką i przede wszystkim czym nakarmić naszych gości?

Warto zawsze mieć w lodówce kilka produktów, z których w nagłych wypadkach wyczarujemy w kilka chwil prawdziwe przyjęcie. Takim podstawowym produktem, który można trzymać w zamrażalniku nawet kilka miesięcy jest gotowe ciasto francuskie. Na jego bazie wyczarujemy zarówno słodkie jak i słone przekąski, które są nie tylko smaczne ale też wyglądają na stole bardzo atrakcyjnie i wykwintnie.

Inny z produktów to ciasto drożdżowe na pizze, które również nie wymaga zbyt długiego czasu na przygotowanie i oczywiście na jego podstawie szybciutko wyczarujemy smaczną pizzę.

Przepisu na pizze nikomu nie trzeba przedstawiać, a zwłaszcza takiego na bazie gotowego ciasta, gdyż wystarczy wrzucić na ciasto ulubione składniki i do piekarnika.

Poniżej przedstawimy kilka sprytnych i szybkich sposobów na wykorzystanie ciasta francuskiego.

Rolada szpinakowa:

Płat ciasta francuskiego wałkujemy na duży prostokąt. Szpinak dusimy na masełku, dodajemy dużą ilość czosnku, pieprz i sól do smaku, a przy końcu kilka łyżek jogurtu naturalnego. Lekko przestudzony szpinak wykładamy na ciasto, posypujemy startym, żółtym serem. Zwijamy w roladę i smarujemy białkiem. Pieczemy w piekarniku przez około 30 minut. Kroimy w krążki i podajemy z sosem czosnkowym.

Ciasteczka z owocami:

Ciasto francuskie lekko wałkujemy i kroimy na kwadraty. Ulubione owoce lub takie, które akurat mamy w lodówce, myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Wykładamy po łyżce owoców na każdy kwadrat, składamy go na pół tak, aby wyszedł trójkąt, zlepiamy brzegi i pieczemy w piekarniku aż ciasto uzyska złoty kolor. Gdy ciasteczka przestygną posypujemy je cukrem pudrem.

Szybkie ciasto:

Cztery płaty ciasta francuskiego wałkujemy i pieczemy przez około 10 minut w piekarniku, tak aby uzyskało ono złoty kolor. Gdy ciasto jest w piekarniku to wykorzystujemy ten czas na przygotowanie budyniu i tutaj będą nam potrzebne dwa ulubione budynie w torebkach, które przygotowujemy z przepisu na opakowaniu, pamiętając o tym, aby zmniejszyć nieco ilość mleka. Budyń ma być bardzo gęsty, tak aby nam nie wypływał z ciasta. Jeszcze gorący budyń rozsmarowujemy na płatach ciasta i tworzymy w ten sposób warstwowe ciasto. Wierch ciasta możemy udekorować polewą czekoladową, wiórkami kokosowymi lub starta na tarce czekoladą.

Podobne wpisy:

Wybrane dla Ciebie

Przygotowanie przyjęcia kojarzy się wszystkim z pracochłonnymi przygotowaniami przekąsek i dań dla gości. Czy jednak zawsze trzeba spędzać godziny w