Przekąski, to małe dania, które urozmaicają każde przyjęcie. Muszą one być tak przygotowane, aby można je było łatwo zjeść, aby były smaczne i oczywiście aby ładnie prezentowały się na stole. Wśród koreczków, kanapek, szaszłyków czy sałatek, warto postawić również pyszną, zdrową i niskokaloryczną galaretkę z kurczaka.
Jest to danie łatwe do przygotowania, tanie i idealnie pasuje do wysokoprocentowych trunków. Aby jednak galaretka ładnie się prezentowała na stole, to musimy zadbać nie tylko o jej walory smakowe ale też i o estetyczne.
Poniżej sposób na przygotowanie i podanie galaretki z kurczaka:
Potrzebujemy dużego kurczaka, którego dokładnie myjemy i wstawiamy do wysokiego garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy marchewkę, pietruszkę, seler, pora, kilka listków laurowych, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu aż mięso zacznie odchodzić od kości. Przecedzamy czysty rosołek i dodajemy do gorącego łyżeczkę żelatyny, dokładnie mieszamy aby się rozpuściła. Ilość żelatyny jest oczywiście uzależniona od ilości wywaru, dlatego należy tutaj sugerować się proporcjami podanymi na opakowaniu żelatyny.
Teraz przygotowujemy pojemniczki, w których będziemy robić nasze galaretki. Idealnie nadają się do tego celu foremki na muffiny czy inne ozdobne, małe pojemniczki. Na ich dno wrzucamy groszek konserwowy, pokrojona w kostkę marchewkę czy paparyczkę.
Teraz przystępujemy do pokrojenia mięsa, które trzeba oddzielić od kości, od skóry i drobno pokroić na małe kawałeczki. Mięso wkładamy również do przygotowanych foremek, zalewamy wszystko rosołem i pozostawiamy do ostygnięcia. Teraz koniecznie umieszczamy foremki w lodówce i pozostawiamy na kilkanaście godzin do stężenia.
Podajemy na półmisku udekorowanym cząstkami cytryny i przybranym natką pietruszki.
Galaretka z kurczaka ładnie się będzie również prezentowała w przezroczystym półmisku, jednak tutaj przed podaniem musimy pokroić wszystko na porcje i podać gościom szeroką szpatułkę do nakładania.