coffee-beans-691761_640

O zaletach czarnej kawy i sztuce jej przyrządzania pisał Adam Mickiewicz w „Panu Tadeuszu”, dając tym samym dowód, że jej wybitne walory smakowe, zapachowe i pobudzające umysł i ciało, znane były doskonale już w dawnej Polsce. Do tych tradycji w pewnym sensie dzisiaj wracamy przykładając coraz większą wagę do sposobu przyrządzania tego znakomitego napoju.

Kawa musi być odpowiednio przygotowana

Smakosze kawy doskonale zdają sobie sprawę z tego, że jej jakość w ogromnym stopniu zależy od właściwego przygotowania, podobnie zresztą, jak w przypadku herbaty. Określony sposób, a nawet można by powiedzieć ceremonia parzenia, podnosi walory smakowe i aromatyczne i sprzyja wydobyciu wszystkiego, co w kawie czy herbacie najlepsze. Odpowiednie naczynia, takie jak na przykład kawiarka na indukcję lub inny rodzaj kuchenek, dzbanki, filiżanki, to wszystko należy do ceremoniału przygotowania i spożywania kawy.

W dzisiejszych, pełnych pośpiechu czasach, nie możemy sobie z reguły pozwolić na długotrwałe i pełne namaszczenia przygotowywanie kawy. Chcemy wypijać swój ulubiony napój w danej chwili, bez wielkiej straty czasu. Stąd popularność rozmaitych urządzeń służących do parzenia kawy w postaci ekspresów ciśnieniowych, ekspresów przelewowych, kawiarek na indukcję bądź inny rodzaj płyty i innych tego typu udogodnień.

Metody parzenia kawy

Jeśli chodzi o sposoby przyrządzania kawy, to znamy ich co najmniej kilka, przy czym warto zaznaczyć, że popularna przez długie lata metoda zalewania wrzątkiem zmielonej kawy w filiżance po pierwsze nie ma nic wspólnego z tak zwaną kawą po turecku, po drugie absolutnie nie pozwala na wydobycie największych walorów smakowych i zapachowych. Ponadto długi kontakt wody ze zmielonymi ziarnami powoduje wytrącanie się substancji szkodliwych.

Zdecydowanie lepsze jest parzenie w czajniczku, ekspresie lub kawiarce na indukcję bądź uniwersalnej. Kawa po turecku to sposób parzenia doskonale podkreślający walory czarnego napoju, ale też bardzo czasochłonny i wymagający sporo zachodu. Rzecz polega bowiem na kilkukrotnym podgrzewaniu mieszaniny w specjalnym naczyniu i dodawaniu określonych przypraw.

Zalety kawiarki

Kawiarka, w tym kawiarka na indukcję, robi w ostatnich latach prawdziwą furorę, przede wszystkim ze względu na prosty sposób jej obsługi oraz efekt końcowy, czyli prawdziwie mocną i aromatyczną kawę. Urządzenie to cieszy się obecnie tak wielką popularnością, że skutecznie wytrzymuje konkurencję z ekspresami ciśnieniowymi, a przez wiele osób jest uważane za znacznie lepsze i bardziej praktyczne rozwiązanie, ponieważ jest mniej skomplikowane, a smak kawy i jej konsystencja to w zasadzie klasyczne włoskie espresso.

Szczególnie ceniona kawiarka na indukcję charakteryzuje się tym, że jest wykonana ze stali nierdzewnej i ma specjalne, ferromagnetyczne dno, w całości przylegające do płyty kuchennej. Dostępne na rynku modele mają różną pojemność, od 3 do nawet 10 filiżanek, są elegancko i nowocześnie wykończone, doskonale pasują zatem do współcześnie aranżowanych pomieszczeń.

artykuł powstał we współpracy z Cookstore.pl

Podobne wpisy:

Wybrane dla Ciebie

Coraz wyższe temperatury, cieplejsze dni i wieczory zachęcają do spotkań z przyjaciółmi na łonie natury. Sezon na garden party i