Shadow

Dwa oblicza sernika

cheesecake-1149481_1280

Sernik to wytworne ciasto, które chętnie podajemy na różnych uroczystościach rodzinnych. Robi się go naprawdę szybko, raczej nie sprawia kłopotu większości gospodyń i zawsze wychodzi udany. Co też niezwykle istotne, jest lubiany zarówno przez starszych jak i przez najmłodszych. Warto znać kilka podstawowych przepisów zarówno na sernik wyszukany jak i na taki prosty bez pieczenia. Nigdy bowiem nie wiadomo kiedy ta wiedza nam się przyda i kiedy zaskoczą nas niespodziewani goście.

Przepis na sernik klasyczny z delikatną pianką:

Potrzebujemy kilogram zmielonego sera białego, najlepiej takiego w wiaderku. Do tego jeszcze 10 jajek, dwa budynie śmietankowe, 3 szklanki mąki, proszek do pieczenia, masło, migdały, cukier.

Najpierw przygotowujemy kruche ciasto:

-3 szklanki mąki ucieramy z margaryną, 2 jajkami i 3 żółtkami
-dodajemy pół szklanki cukru i łyżeczkę proszku do pieczenia
-wkładamy na godzinę do zamrażalnika.

Teraz czas na ser, który mieszamy z budyniami, roztopionym masłem( 10 łyżek), szklanką cukru i ubitą pianą z 3 jajek. Ciasto rozwałkowujemy, wlewamy masę serową i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 30 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto i polewamy je ubitą pianą z pozostałych jaj. Posypujemy po wierzchu migdałami i wstawiamy na 20-30 minut do piekarnika.

Dla tych, którzy nie lubią pracochłonnych ciast proponujemy sernik na zimno, bez pieczenia, do którego wykonania potrzebujemy:

-1 kg sera mielonego
-2 serki waniliowe
-1 szklanka cukru
-puszka brzoskwiń
-3 galaretki brzoskwiniowe
-4 łyżeczki żelatyny
-cukier waniliowy.

Do robota wrzucamy ser, cukier, serki waniliowe i wszystko mieszamy na gładką masę. 1 galaretkę i żelatynę rozpuszczamy w ½ szklanki gorącej wody i dokładnie mieszamy. Gdy przestygnie powolutku dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do tortownicy, układamy warstwę brzoskwiń i zalewamy tężejącymi galaretkami. Wkładamy do lodówki do stężenia.

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *