Mięso drobiowe jest znane i lubiane w naszej szerokości geograficznej od dawna. Któż z nas nie zna smaku i zapachu domowego rosołku z kury. Wszyscy znamy i kojarzymy głównie z dzieciństwem i niedzielnymi obiadami u babci.
Warto powracać do tych młodzieńczych lat i co jakiś czas samemu spreparować tą pyszną i wzmacniającą zupę.
Mięso drobiowe jest bardzo zdrowe, pożywne, tanie i dietetyczne. Mogą go zatem spokojnie jeść osoby dbający o linię, jak również ludzie cierpiący na różne choroby. Warto znać kilka prostych sposobów na dania z drobiem w roli głównej, tak aby móc je stosować w swojej kuchni.
Zupa warzywna na drobiu:
-piersi z kurczaka
-młoda kapusta
-kalafior
-czerwona papryka
-cebula
-czosnek
-przyprawy
-jogurt naturalny
-ziemniaki
-marchewka
-por.
Piersi z kurczaka kroimy w grubą kostkę, dodajemy drobno pokrojoną marchewkę, wodę i gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie podajemy pozostałe warzywa, również pokrojone w kostkę i przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Gdy wszystko zmięknie, wyłączamy gaz i dodajemy kilka łyżek naturalnego jogurtu. Zupę posypujemy przed podaniem natką pietruszki.
Kolejny przepis jest prosty i łatwy w przygotowaniu. Idealnie nadaje się na kolację lub na obiad.
Piersi z kurczaka w sosie jogurtowym:
-piersi z kurczaka kroimy w grube paski
-dodajemy pokrojoną paprykę, cebulę i pora
-wszystko delikatnie podsmażamy i podlewamy kilkoma łyżkami wody
-doprawiamy granulowanym czosnkiem, pieprzem i solą
-gdy mięsko jest już miękkie, to wyłączamy gaz i dodajemy ½ litra jogurtu naturalnego
-wszystko delikatnie mieszamy i doprawiamy słodką papryką i ziołami prowansalskimi.
Jeżeli planujemy to danie podać na obiad, to idealnie pasuje do tego ryż, a jeżeli będzie to kolacja, to wystarczy podać do sosu ciemne pieczywo.