Płaski brzuch to marzenie wielu kobiet. Często bywa bowiem, że nawet panie o szczupłej figurze mają wystający brzuszek, który spędza im sen z powiek. Jest to bardzo częste zjawisko gdyż osoby, które nie mają nadwagi, nie zwracają zbytniej uwagi na swoją dietę lub ich dieta nie jest do końca prawidłowa.
Aby nasz brzuszek był płaski, to musimy o niego regularnie dbać. Podstawą jest tutaj dieta, która powinna zawierać dużo błonnika, tak, aby pokarmy nie zalegały długo w żołądku. Zatem jemy bardzo dużo warzyw i owoców, choć na te pierwsze musimy nieco uważać.
Wśród warzyw bowiem są takie, które powodują silne wzdęcia i ich należy unikać lub też jeść w odpowiednich konfiguracjach. Groch, fasola, kapusta to warzywa ciężkostrawne, które powodują wzdęcia brzucha. Aby jednak zniwelować te przykre objawy, a jednocześnie cieszyć się z jedzenia tych warzyw, to trzeba zawsze pamiętać o tym, aby je doprawiać ziołami, które pomogą w ich trawieniu. Zatem do dań z kapusty czy grochu dodawajmy dużo majeranku, papryki i kurkumy. Nigdy nie jedzmy ich na wieczór przed snem.
Dla zachowania płaskiego brzucha bardzo ważna jest dobra przemiana materii, zatem niezbędny jest wspomniany już błonnik, a także regularne spożywanie posiłków. To niezwykle istotne, aby jeść posiłki o małej objętości, ale często. Wówczas przemiana materii będzie na wysokim poziomie i pokarmy nie będą odkładać się w postaci fałdek, ani też nie będą powodować wzdęć. Warto również pić herbatki ziołowe, które w sposób delikatny usprawnią nasz metabolizm iprzyczynią się do lepszego trawienia. Idealny tutaj jest napar z rumianku, mięty czy lawendy.
Dieta na płaski brzuch nie może zawierać konserwantów. Zatem musimy sięgać po pokarmy nieprzetworzone, jak najwięcej gotować samodzielnie i unikać gotowych dań. Dodatkowo unikajmy cukrów prostych, zatem ciasteczka, chipsy czy cukierki jemy tylko od święta.