Shadow

5 sposobów na wygodne przechowywanie w kuchni

W naszych polskich kuchniach jest miejsce na wszystko. Znajdziemy tam zarówno jadalnię, jak i spiżarnię. Do tego kącik gazet i robótek ręcznych. W innych jeszcze znajdziemy elementy cukierni oraz ogródki warzywne. Kuchnie są centralnymi miejscami w naszych domach i mieszkaniach. Najważniejsze jest w nich jednak przechowywanie i przygotowywanie jedzenia. Jak robić to wygodnie i z pomysłem?

Pojemniki

Warto pamiętać o tym, że każdy rodzaj jedzenia powinien być przechowywany w oddzielnych pojemnikach. Te, w których kupujemy produkty, nie są odpowiednie na dłuższą metę. Na rynku znajdziemy wiele pojemników kuchennych, które uporządkują nasze zbiory.

Miejsce

Przechowywanie w kuchni musi być przede wszystkim funkcjonalne. Najlepiej chować jedzenie blisko miejsca, w którym będziemy je przygotowywać. Można je przechowywać zarówno w szafkach, szufladach czy na kuchennym blacie, gdzie będzie nam najłatwiej po nie sięgnąć. Na blacie najlepiej przechowywać pojemniki na cukier oraz pojemnik na miód (zobacz). Korzystamy z nich stosunkowo często i powinny być one na widoku. Pod ręką powinny być także pojemniki na przyprawy. Nie tylko będą one niezwykle praktyczne, ale będą także estetycznie prezentować się na blacie.

Materiał

Pojemniki, w których przechowujemy naszą żywność powinny być wykonane z odpowiednich materiałów. Najlepsze są szklane pojemniki kuchenne oraz pojemniki ceramiczne. Dzięki nim nasza żywność jest świeża i zabezpieczona przez długi czas.

Rodzaj

Przechowywanie żywności w pojemnikach jest niezwykle praktycznym rozwiązaniem. Każdy rodzaj produktów powinien być przechowywany w innym pojemniku. Szczególnie warto zwrócić uwagę na produkty suche. Pojemnik na mąkę to absolutny must have. Najlepiej, aby był to pojemnik szklany, ponieważ dzięki temu do środka nie dostaną się inne zapachy ani wilgoć. Dotyczy to także pojemników na herbatę oraz pojemnika na kawę.  Herbata oraz kawa to bardzo aromatyczne produkty, a szklany pojemnik sprawi, że zapach nie wywietrzeje – sprawdź na Duka.

Coś słodkiego

W naszych kuchniach problemem często jest przechowywanie słodkości. Ciastka szybko wietrzeją, żelki wysychają, a czekolada staje się sucha i twarda. Najlepiej, aby słodycze także przechowywać w specjalnych pojemnikach. Na rynku znajdziemy wiele pojemników na ciastka, które są nie tylko praktyczne, ale także bardzo ładne.

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.