Mięso drobiowe to bardzo wdzięczny materiał zarówno na danie obiadowe czy też na lekką kolację. Jest mało kaloryczne, smaczne, tanie i szybko można je przyrządzić. Te walory mięsa sprawiają, że często drób gości na naszych stołach, choć często tylko w postaci smażonej. Warto w tym temacie poeksperymentować i przyrządzić dla rodziny coś nowego, smacznego, efektownego i zdrowego.
Poniżej kilka sprawdzonych przepisów z mięsa drobiowego, które nie wymagają dużego nakładu pracy, mogą więc je bez problemu wykonać również początkujące gospodynie:
1.Roladki drobiowe w sosie jogurtowym: do tego dania będziemy potrzebować 4-5 piersi z kurczaka, które myjemy, solimy, dodajemy pieprzu i zalewamy jogurtem naturalnym. Dodajemy kilka pokrojonych cebul i tak przygotowane przechowujemy kilka godzin w lodówce. Osuszamy i rozbijamy delikatnie tłuczkiem na cienkie plastry, przyprawiamy granulowanym czosnkiem i tymiankiem. Na środek każdego płata kładziemy pokrojone pieczarki, cebulkę i żółty ser. Zawijamy zgrabne roladki i spinamy wykałaczką. Smażymy z każdej strony na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Po kilku minutach podlewamy bulionem, przykrywamy i dusimy 15-20 minut. Wyłączamy gaz i dodajemy gęstego jogurtu naturalnego, który doprawiamy delikatnie solą, pieprzem i słodką papryką, delikatnie mieszamy z bulionem. Podajemy na ciepło z pieczywem lub ziemniakami.
2.Pieczone skrzydełka w warzywach: do tego prostego dania potrzebujemy kilka skrzydełek z kurczaka, które myjemy, osuszamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Delikatnie przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Skrapiamy oliwą i wkładamy bez przykrycia do piekarnika. Po 20 minutach wyciągamy i dokładamy warzywa: pokrojoną w paski słodką paprykę, talarki cebuli i pora, różyczki brokuła. Delikatnie solimy warzywa, przykrywamy i pieczemy wszystko jeszcze przez około 15-20 minut. Podajemy na ciepło z sosem czosnkowym, ziemniakami i sałata masłową.
3.Owocowy kurczak: potrzebujemy tuszkę z kurczaka, którą dokładnie myjemy, osuszamy i nacieramy solą, pieprzem, czosnkiem i tymiankiem. Do środka kurczaka wkładamy cząstki pomarańczy i spinamy wykałaczkami. Smarujemy tuszkę oliwą i delikatnie solimy po wierzchu. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy po przykryciem około 60 minut. Przed końcem pieczenia, tak na około 15 minut odkrywamy i pozwalamy aby mięsko się zarumieniło i stało chrupiące. Podajemy z sałatką warzywną i ugotowanym ryżem.