Shadow

Wybieramy piekarnik do kuchni – poradnik

W dzisiejszych czasach możemy kupić piekarnik, który wykona za nas całą pracę. Będzie kontrolował proces pieczenia, informował nas o upływie czasu, a nawet pomoże znaleźć odpowiedni przepis. Zsynchronizowany z naszym telefonem, iPad-em czy komputerem, może stanowić luksusowy i nowoczesny gadżet do kuchni.

Piekarnik to nieodzowny element wyposażenia domu. Powinien być praktyczny, nowoczesny i wielofunkcyjny, a także pasować wizualnie do naszego wnętrza. Ma nam służyć przez lata, dlatego dobrze jest zapoznać się z ofertą różnych producentów i wybrać ten, który w pełni spełni nasze oczekiwania. Największym zainteresowaniem cieszą się obecnie piekarniki Samsung, Bosch i Electrolux.  Radzimy, jak wybrać idealny sprzęt.

Piekarnik elektryczny

Ma wiele zalet: jest łatwy w obsłudze, bezpieczny i posiada różnorodne funkcje. Możemy bez problemu grillować, korzystać z termoobiegu lub funkcji rozmrażania. Najnowocześniejszy sprzęt umożliwia nawet kontrolowanie temperatury wewnątrz potrawy, a także korzystanie z elektronicznej książki kucharskiej. Niezależnie od tego, czy postawimy na wielofunkcyjne piekarniki Samsung czy Electrolux, pamiętajmy aby sprzęt był dostosowany do naszych indywidualnych potrzeb.

Piekarnik gazowy i parowy

Nie każdy jest zwolennikiem kuchenek elektronicznych. Alternatywą są piekarniki gazowe i parowe.

  • Piekarnik gazowy to standardowy sprzęt, który wykorzystuje gaz ziemny. Jest uniwersalnym rozwiązaniem, najczęściej stosowanym w domach jednorodzinnych. Ze względów bezpieczeństwa, piekarniki gazowe coraz częściej zastępuje się elektrycznymi.
  • Piekarnik parowy umożliwia pieczenie na parze przy wykorzystaniu różnych stopni wilgotności. Pracuje na niższych temperaturach, dlatego często stanowi uzupełnienie tradycyjnego piekarnika. Przyda się zwłaszcza tym, którzy cenią zdrowe i lekkie potrawy.

Na co zwrócić uwagę?

  • Wygląd piekarnika ma znaczenie. Powinien być elegancki, a także pasować do wystroju.
  • Wymiary muszą być dostosowane do wielkości pomieszczenia. W niewielkiej kuchni sprawdzi się najlepiej piekarnik do zabudowy. Szuflady podgrzewające – designerski trend ostatniego sezonu – mogą stanowić jego dopełnienie, które znaczenie ułatwi nam życie.
  • Piekarniki wolnostojące są dobrym rozwiązaniem wtedy, gdy dysponujemy dużą powierzchnią, mogą jednak zajmować zbyt dużo miejsca w małej kuchni. Sposobem na zaoszczędzenie wolnej przestrzeni jest chociażby piekarnik do zabudowy. Szuflady podgrzewające można zamontować także w piekarniku wolnostojącym, jednak jest to dużo wygodniejsze w przypadku kuchenek do zabudowy.
  • To bardzo ważne, aby piekarnik był wyposażony w odpowiednie zabezpieczenia: blokadę przed przypadkowym włączeniem, system chłodzenia obudowy oraz automatyczny wyłącznik.

Możemy się zdecydować na piekarniki Samsung, Bosch lub innego producenta, jednak warto przemyśleć nasz zakup i porównać oferty różnych firm, tak abyśmy byli w pełni usatysfakcjonowani z naszego wyboru.

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *