Shadow

W jaki sposób powstaje figurka na tort?

3929880475_17fdd6b9de_o

Piękny tort to dla większości z nas symbol świętowania ważnych okazji i kluczowy element wielu uroczystości. Czy możemy sobie wyobrazić przyjęcie urodzinowe lub wesele bez cukierniczego dzieła sztuki? Nie bardzo. Ze względu na obowiązujące trendy wersje tradycyjne coraz częściej zostają zastąpione wyjątkowymi tortami, które powstają i wyglądają jak małe (lub większe) eksponaty do podziwiania, które aż szkoda zjeść. Mistrzowie cukiernictwa są dzisiaj w stanie zrealizować niemal każde zamówienie dopasowane do indywidualnych preferencji i upodobań klientów za pomocą wymyślnych figurek wykonywanych własnoręcznie.

Jak w każdej branży, tak i w cukiernictwie mamy do czynienia z trendami. Od kilku lat wielu gości urozmaica swoje przyjęcia zastępując tradycyjny tort makaronikami, muffinkami lub babeczkami cupcakes, natomiast w sezonie letnim ogromną popularnością cieszy się chrupiąca beza ze świeżymi owocami. Jednak wśród znakomitej większości społeczeństwa to głównie tort kojarzy się z wszelkiego rodzaju uroczystościami o dużym znaczeniu. Warto jednak wiedzieć, że ten rodzaj wypieku także poddał się na przestrzeni lat wpływom mody. Dzisiaj tradycyjne torty z dużą ilością kremu i owocami kandyzowanymi na wierzchu powoli są wypierane przez znacznie bardziej wysmakowane wersje w stylu angielskim, obłożone masą cukrową, wyglądające bardziej jak efekty pracy artysty plastyka. Nieodłącznymi elementem takiego wypieku są wszelkiego rodzaju figurki, dzięki którym można pięknie spersonalizować ciasto i nadać mu charakteru – stwierdza specjalistka ze sklepu internetowego All4Cakes.

Prawda jest taka, że mistrzowie cukiernictwa są w stanie wykonać niemal każdą figurkę na zamówienie klienta – od małego dzieła sztuki przedstawiającego parę młodą, dzieci, zwierzaki, przedmioty po bohaterów bajek, komiksów i filmów. Możliwy jest zakup gotowych figurek, druga opcja to zamówienie wykonania ozdób z lukru plastycznego. To masa o konsystencji modeliny, z której można dowolnie rzeźbić każdego rodzaju kształt. Dzięki temu nie ma problemu z wykonaniem pięknego ciasta dla amatora golfa, fanki „My little pony” lub rodziców celebrujących rocznicę ślubu. Rzeźbienie w lukrze plastycznym to jednak nie tylko przywilej profesjonalistów – dzięki bogatej ofercie sklepów z produktami dla cukierników my także możemy się w niego zaopatrzyć i stać się cukiernikiem z prawdziwego zdarzenia. Lukier dostaniemy bez problemu – jego oryginalna barwa, ze względu na ogromną liczbę użytego cukru jest śnieżnobiała, można jednak kupić barwniki spożywcze lub zaopatrzyć się w gotowe kolorowe wersje masy plastycznej. To dodatkowe ułatwienie, ponieważ samodzielne barwienie lukru wymaga pewnego wyczucia (zbyt duża ilość barwnika może zmienić już właściwości plastyczne lukru).

Z lukrową masą plastyczną pracujemy prawie tak samo, jak z modeliną, z tą różnicą, że wykonane z niej figurki można później zjeść. Najpierw należy zagnieść lukier, aby go ogrzać i wydobyć jego właściwości, a później rzeźbić dowolne kształty. Wykonane ozdoby warto przez przytwierdzeniem do tortu odstawić na jakiś czas, żeby mogły wyschnąć. Wszelkich kolorów lukier można dostać w każdym dobrze zaopatrzonym sklepie stacjonarnym lub internetowym. To doskonałe wyjście w przypadku mniejszych przyjęć, kiedy zależy nam na wywołaniu dużego wrażenia na zaproszonych gościach. A przy tym fajny sposób zaangażowania dziecka we własnoręczne dekorowanie np. swojego urodzinowego tortu – dodaje specjalistka All4Cakes.

 

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.