Przyjęcie komunijne kojarzy się obecnie z wystawnym obiadem w restauracji i wielką uroczystością. Nie każdy jednak może sobie pozwolić na taką ekstrawagancję i wówczas musi takowe przyjęcie urządzić samodzielnie w domu. Jak się do tego zabrać, co przygotować i jak wszystko zorganizować, aby nie stracić fortuny i mieć jeszcze czas w całym tym zamieszaniu dla dziecka?
Najważniejszy jest plan i lista osób, które zaprosimy. Oczywiście w domu czy w mieszkaniu nie będziemy przyjmować dużej liczy gości, jednak samej najbliższej rodziny, chrzestnych, dziadków i uzbiera się 10-20 osobowa grupa.
Wysyłamy lub wręczamy zaproszenia i szykujemy się do tego ważnego dnia.
W pierwszej kolejności musimy ustalić menu i dopiero wówczas wybieramy się na zakupy.
Idealnym pomysłem na pierwsze danie będzie tradycyjny rosół z makaronem, który jest
Lubiany przez większą część osób. Niestety to danie musimy przygotować rano, w dzień komunii i tutaj będzie potrzebna wczesna pobudka.
Do przygotowania tradycyjnego rosołu potrzebujemy:
-wiejska kura
-szyje z indyka
-marchewki
-cebulę
-listki laurowe
-pieprz ziarnisty
-por
-seler, sól.
Mięso wstawiamy do zimnej wody i gotujemy na wolnym ogniu. Po godzinie gotowania dodajemy warzywa i lekko solimy wywar. Po 2-3 godzinach gotowania nasz rosołek będzie gotowy do podania. Osobno gotujemy makaron, który wrzucamy do rosołu dopiero przed samym podaniem.
Drugie danie trzeba częściowo przygotować dzień wcześniej, a potem w dniu uroczystości tylko odgrzać w mikrofalówce lub w piekarniku. Szykujemy, więc tradycyjne schabowe, rolady z piersi kurczaka i pieczone udka drobiowe.
Schabowe:
-mięso kroimy na porcje i rozbijamy mocno tłuczkiem
-doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem
-panierujemy w mące, w jajku i w bułce tartej
-smażymy na mocno rozgrzanym oleju.
Rolady:
-piersi drobiowe kroimy na porcje i rozbijamy tłuczkiem
-doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem
-na każdy płat mięsa kładziemy plaster szynki, sera żółtego, paseczek ogórka itp.,
-zawijamy w roladki
-panierujemy i smażymy na oleju.
Udka pieczone:
-udka dokładnie myjemy i przyprawiamy tymiankiem, czosnkiem, solą, pieprzem i ostrą papryką
-wkładamy do rękawa foliowego i dodajemy pokrojone masło
-pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
-po upływie 30 minut rozcinamy rękaw i pozwalamy mięsku się zarumienić.
Gdy obiad mamy już zaplanowany, to czas na poobiednie specjały, czyli na słodkości. Tutaj warto zaopatrzyć się w gotowe ciasta, które będą wszystkim smakować i pozwolą nam na trochę odpoczynku w tym zabieganym czasie.
Oczywiście podstawą będzie tutaj tort, jakieś serniki, zimne lody i ciasteczka.
Warto pomyśleć również o zimnej płycie, czyli o wędlinach, serach i przeróżnych sałatkach. Tutaj również warto zaopatrzyć się w gotowe produkty i potem tylko w domu ładnie wszystko pokroić, poukładać i udekorować. Wystarczą tutaj dwa półmiski wędlin, wymieszanym z serami, a do tego trochę sezonowych warzyw i sałatek.