Shadow

Szukając inspiracji na prezent

W dzisiejszych czasach obdarowujemy się prezentami oraz drobnymi podarunkami zdecydowanie część niż miało to miejsce jeszcze kilka lat temu. Właściwie wręczamy sobie upominki nie tylko na święta Bożego Narodzenia i urodziny – ale także imieniny, Walentynki, od wielkanocnego zajączka, z okazji Dnia Matki, Dnia Ojca, babci oraz dziadka i wielu innych.
Z czasem inspiracji na tego typu prezenty zaczyna nam po prostu brakować – a jak powszechnie wiadomo nikt nie lubi powtarzalności – zatem każdorazowo zależy nam na czymś oryginalnym i wyjątkowym.

Dla wszystkich szukających zdrowej alternatywy dla miłośników kawy oraz innych napojów energetyzujących, chcących w zdrowy sposób schudnąć i poprawić swoje samopoczucie, pragnących wzmocnić działanie systemu immunologicznego oraz oczyścić organizm z toksyn doskonałą alternatywą mogą okazać się zestawy do yerba mate.

Kompletne zestawy do yerba mate możemy nabyć zarówno w wielu zielarskich sklepach stacjonarnych, jednak warto rozejrzeć się za nimi również w Internecie. Sklepy internetowe mają tę przewagę nad pobliskimi sklepikami, że mają dużo bogatszą ofertę i nierzadko atrakcyjniejsze ceny. Ponadto zestawy do yerba mate zawierają zawsze dołączoną instrukcję użytkowania – dlatego każdy – nawet osoby początkujące w tym temacie doskonale poradzą sobie z przygotowaniem cennego i wartościowego suszu, który skutecznie poprawi ich zdrowie i samopoczucie.

Co wchodzi w skład takiego zestawu?

Zestawy do yerba mate składają się w głównej mierze z:

  • tykwy, która jest naczyniem do przygotowania suszu
  • bombilli, czyli zakończonej filtrującym sitkiem rurki przypominającej także metalową słomkę przez którą pijemy napój
  • suszu, czyli liści ostrokrzewu paragwajskiego zwanego yerba mate
  • termometru, który przyda się zwłaszcza osobom początkującym – aby idealnie dopasować temperaturę wody do przygotowywanego napoju.

Jak przygotować cenny napój?

Do tykwy z umieszczoną w niej wcześniej bombillą lub naczynia ceramicznego należy nasypać odpowiednią ilość suszu – na początek wystarczą jakieś dwie łyżki stołowe. Następnie należy zagotować wodę i odczekać chwilę, tak aby jej temperatura osiągnęła wartość około osiemdziesięciu stopni Celsjusza. Ostudzoną wodą zalewamy susz pamiętając jednocześnie, że umieszczona w tykwie bombilla musi pozostać nieruchomo – nie możemy nią mieszać napoju ani jej wyjmować i ponownie umieszczać w tykwie. Opcjonalnie do suszu możemy dla urozmaicenia smaku wkroić plaster pomarańczy lub limonki, które doskonale urozmaicą nam smak yerba mate.

Taki susz możemy zalewać nawet do siedmiu razy w ciągu całego dnia – przy czym nie traci on swoich cennych właściwości zdrowotnych. Pamiętać także musimy o odpowiedniej higienie tykwy – jej codziennym myciu za pomocą letniej wody oraz dokładnym suszeniu do góry dniem, a także regularnym czyszczeniu bombilli z resztek suszu.

Przeczytaj także