Shadow

Poprawne przygotowanie herbaty

herbata

Od setek lat ludzie na całym świecie piją herbatę, jednak przez tak długi okres jej sposób przygotowania i zaparzania zmieniał się wielokrotnie. Dzięki wiedzy i doświadczeniu poprzednich pokoleń wiemy dziś w jaki sposób zaparzać i jak przygotować herbatę, tak aby wydobyć z niej to co najlepsze.

Specjaliści mówią, że nawet najlepszy rodzaj herbaty może zostać zepsuty przez nieumiejętne zaparzenie bądź przygotowanie. Istnieje wiele różnych rodzajów suszu herbacianego i każdy z nich potrzebuje innego traktowania. Warto znać kilka podstawowych zasad, tak aby nie zabić tego co w danej herbacie najlepsze. Więcej o przygotowaniu herbaty w artykule: herbata.info/przygotowywanie-herbaty.

Woda

Najważniejszy składnik naparu herbacianego. Do herbaty najlepsza będzie woda miękka o małej zawartości wapnia. Niestety w większości przypadków ta z kanalizacji jest twarda i zawiera duże ilości fluoru i chloru. Dlatego warto zaopatrzyć się w niegazowaną wodę mineralną o niskiej zawartości węglanów. Bez zastosowania dobrej wody nie uzyskamy smacznej herbaty, ponieważ jest ona bardzo wrażliwa na wszelkie zanieczyszczenia. Warto zainwestować w domowe filtry z wymiennikami jonowymi oraz aktywowanym węglem. Dzięki temu pozbędziemy się z wody wapnia, chloru, ołowiu oraz miedzi.

Najmniej podatną herbatą na wodę słabej jakości jest herbata cejlońska. Nie zmienia ona smaku nawet pod wpływem tzw. twardej wody. Należy również nadmienić, iż najlepszą wodą do herbaty jest ta zawierająca dużo tlenu.

Gotowanie

Pierwszą zasadą, której powinien przestrzegać każdy wielbiciel herbaty, jest czas gotowania wody. Musi być ona doprowadzona do tzw. „białego wrzenia” i nie można jej przegotować. „Białe wrzenie” jest drugim etapem w trakcie procesu wrzenia wody. Charakteryzuje się ono pęcherzykami na powierzchni wody, które powodują lekkie zmętnienie lub zabielenie wody. Proces ten trwa bardzo krótko i należy być bardzo uważnym, aby nie doprowadzić do intensywnego wrzenia wody. Niedopuszczenie do przegotowania jest bardzo ważne, ponieważ zbyt długo gotująca się woda znacznie pogarsza jakość herbaty. Wynika to z faktu, iż taka woda pozbawiona jest dużej ilości tlenu, co powoduje stwardnienie naparu, który staje się mniej aromatyczny i zubożony.

Woda niedogotowana również nie służy herbacie – obniża ona głównie jej ekstraktywność, ale nie przyczynia się do pogorszenia jej jakości. Nie zaleca się również kilkukrotnego gotowania tej samej wody, ponieważ uzyskany napar będzie pozbawiony smaku i aromatu.

Naczynie do zaparzania

Herbatę możemy zaparzać w wielu różnych naczyniach. Każde z nich posiada swoje zalety, dzięki którym herbata nabierze charakterystycznych cech. Do zaparzenia herbaty posłużyć nam może:

  • imbryk

  • dzbanek z zaparzaczem

  • sitko

  • kubek z sitkiem

  • czajniczek

  • czajniczek z wkładką

  • papierowy filtr

Zaparzanie herbaty w każdym z tych naczyń posiada swoje zalety i wady. Jednak najwięcej koneserów jako najlepsze naczynie wskazuje dzbanek z zaparzaczem.

Temperatura wody i czas zaparzania

Każda z herbat ma inne wymagania odnośnie temperatury wody, w której powinna się parzyć oraz potrzebuje różnej długości parzenia.

Najlepszą temperaturą dla herbaty czarnej jest ok. 95° C.W przypadku herbaty zielonej oraz białej idealną temperaturą będzie 75° C. Zielona herbata chińska wymaga nieco wyższej temperatury (ok. 80-85°C).

Zakłada się, że parzenie herbaty czarnej powinno trwać 3,5-4 minuty, jednak jest ono zależne od kilku czynników. Im twardsza woda została użyta do naparu, tym czas parzenia powinien być dłuższy. Herbata wysokiej jakości powinna być parzona krócej niż ta niskojakościowa. Wpływ na długość procesu parzenia ma również rozdrobnienie liści – im drobniejsze tym proces naciągania wodą powinien być krótszy.

Herbaty zielone i białe parzymy krócej – w przypadku tej pierwszej może być to nawet 1 minuta. Czas parzenia herbaty zielonej powinien trwać do 3 minut. Oczywiście są to ramy przyjęte zwyczajowo, jednak wiele osób parzy susz w zależności od swoich upodobań. Nie należy jednak przesadzać, ani w jedną, ani w drugą stronę (np. zbyt długie parzenie zielonej herbaty spowoduje, iż napar straci swój aromat).

Wymienione zasady są głównymi i najważniejszymi, które obowiązują w sztuce parzenia herbaty. Oczywiście istnieję jeszcze inne, jednak zastosowanie się do tych wymienionych wyżej pozwoli nam rozkoszować się aromatycznym i pobudzającym naparem.

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *