
Stół, w każdym polskim domu, stanowi swoiste centrum, jest odpowiednikiem dawnego ogniska domowego. To przy stole rodzina spożywa wspólny posiłek, to przy nim gromadzimy się z okazji rodzinnych uroczystości lub spotkań ze znajomymi. To tam spotykamy się na rodzinnych posiedzeniach by podejmować ważne decyzje. Staje się on wówczas centralnym punktem każdego domu.
Stół zawsze był, jest i będzie miejscem spotkań. Stół integruje, pozwala pielęgnować międzyludzkie więzi zarówno w rodzinie, jak i między znajomymi, a nawet pomiędzy nieznajomymi. Wspólny posiłek pozwala nawiązywać relacje, tworzy poczucie wspólnoty.
Atrakcyjny stół
Prawidłowo i estetycznie nakryty stół stanowi wizytówkę każdej szanującej się pani domu, a sposób i rodzaj nakrycia świadczą o wiedzy gospodyni oraz jej osobistej estetyce. W dzisiejszych czasach często rezygnujemy z wyszukanych sposobów na przygotowanie odpowiedniej oprawy dla posiłku, dając się ponieść szybkim i łatwym rozwiązaniom. Jednak wcześniej czy później każdy z nas stoi przed zadaniem zrealizowania wystawnej kolacji bądź obiadu. Gdy świeżo upieczona gospodyni przed pierwszym przyjęciem rodzinnym gorączkowo poszukuje złotych rad, na pomoc przychodzi szereg wypracowanych zasad savoir-vivre. Od wielu lat stanowią one o tym jak właściwie ułożyć sztućce i postawić zastawę, tak, żeby było funkcjonalnie i pięknie. Jest to szalenie ważne, ponieważ sposób nakrycia stołu tworzy atmosferę i klimat przyjęcia. Sama forma podania może zaostrzyć apetyt, a wyjątkowe przybranie może sprawić, że poczujemy się bardziej swojsko czy uroczyście. Trzeba też pamiętać, że nawet najpiękniejsze nakrycie stołu nie pozwoli na dobrą zabawę, gdy nasi goście będą skrępowani brakiem miejsca. Warto tak zaplanować przestrzeń, ażeby każdy przy stole miał możliwość swobodnie sięgać po potrawy i podać je kolejnym biesiadnikom. To bardzo ważne gdy przygotowujemy miejsca dla wszystkich członków rodziny na czas posiłku.
Nie trzeba być wybitnym stylistą wnętrz lub stylistą potraw, aby nasz stół, niezależnie od okazji, przyciągał wzrok. Wystarczy kilka podstawowych czynności, które należy wykonać nakrywając do posiłku. Pierwszą z niech jest wybór obrusu. Jego kolor może być dowolny, powinno się go jednak dobrać do koloru i wzoru zastawy. Jeżeli serwis porcelanowy jest wzorzysty, wówczas obrus powinien być gładki. Gdy wybieramy zastawę jednobarwną, obrus może być zdecydowanie bardziej odważny. Niezależnie jednak od kolorystyki, musi być czysty, wyprasowany i równo ułożony.
Elementy dekoracyjne
Kolejnym ważnym elementem nakrycia są serwetki – służą one nie tylko do celów higienicznych, pięknie ułożone stworzą niezwykłą dekorację. Według zasad savoir-vivre powinny być dobrane kolorem oraz formą do pozostałych dekoracji na stole. Ich wygląd i sposób składania powinien być stosowny do okazji. Klasyczne wzorce będą pięknym dopełnieniem eleganckiego stołu, a te bardziej fantazyjne możemy zastosować przy okazji domowych imprez, gdzie nie obowiązuje sztywna formuła zabawy.
Podstawowym i zdawałoby się prostym, a jednak najtrudniejszym krokiem, jest dobór odpowiedniego serwisu na nasze stoły. Zwykle przy pierwszym wyborze wyręcza nas rodzina, obdarowując młode pary prezentem w postaci bardziej lub mniej trafionej propozycji zastawy stołowej. Gdy jednak uniknęliśmy tej pomocy z zewnątrz, pozostaje samodzielne zakupienie oprawy naszych posiłków, a mianowicie klasycznej lub nowoczesnej (zależnie od upodobań) zastawy stołowej. Prawidłowo skomponowany serwis obiadowy powinien zawierać sztućce, naczynia porcelanowe i naczynia szklane, i jest ich tak dużo, że początkującej gospodyni będzie ciężko zapamiętać ilość elementów oraz zastosowanie, nie wspominając o kwestii ich estetyki. Na szczęście nikt nie wymaga od nas wiedzy na poziomie Marthy Stewart, a sklepy z wyposażeniem kuchni wychodzą naprzeciw potrzebom klientów i proponują gotowe, choć stosunkowo drogie, zestawy stołowe uwzględniające wszystko co konieczne. Świetnym przykładem jest najnowsza propozycja sklepów Makro, które proponują kompletne zastawy stołowe wraz z przykładowymi wizualizacjami nakryć stołu na różne okazje, przykład znajdziemy na stronie: https://www.makro.pl/swiat-produktow/zastawa-kuchenna-i-stolowa. Warto dodać, że ich propozycje serwisów są niezwykle atrakcyjne wizualnie i mają tak wysoką jakość wykonania, jakiej oczekują profesjonalni restauratorzy.
Diabeł tkwi w szczegółach
Kiedy uporamy się z wyzwaniem, jakie stanowi zakup najważniejszego elementu nakrycia, czyli zastawy stołowej, wówczas możemy przejść do wyboru dodatków. Najłatwiejszy w przygotowaniu i najatrakcyjniejszy jest bukiet żywych kwiatów. Ich kolorystyka oraz różnorodność form pozwalają na przygotowanie kompozycji stosownej do każdej okazji. Oczywiście nie należy popadać w przesadę – wszyscy przy posiłku powinni widzieć się nawzajem, a to oznacza, że bukiet nie może być zbyt pokaźnych rozmiarów. Jeżeli stół jest zbyt mały i nie mamy miejsca na ustawienie wazonu, możemy położyć pojedyncze kwiaty na serwetce obok talerzyka dopełniając całość wystroju. Na samym końcu, pod warunkiem, że pozostało wystarczająco miejsca, możemy wzbogacić nakrycie o elementy dekoracyjne pod postacią wstążki, eleganckich serwetników czy też tematycznych dodatków. Niezależnie jednak od estetyki nakrycia stołu i ilości wszelakiego typu ozdobników, powinniśmy pamiętać, że najważniejsza przy stole jest dobra atmosfera i to właśnie o nią gospodarze domu powinni zadbać najbardziej.