Kaszuby to region kulturowy z własnym językiem, tradycjami oraz kuchnią. To także jeden z najbardziej malowniczych rejonów Polski, pełen pagórków, jezior i lasów. Podczas pobytu na Kaszubach warto nasycić się niepowtarzalnymi widokami i… przepysznymi lokalnymi potrawami.
Kuchnia kaszubska zawdzięcza swój charakter potrawom jedzonym przez chłopów i rybaków. Ich posiłki były proste i pożywne: jedzono ryby, rzadziej drób – w tym gęsinę – a mięso pojawiało się na kaszubskich stołach od święta. Wykorzystywano także masło i maślankę oraz grykę, brukiew, marchew i ziemniaki. Poznaj najsłynniejsze potrawy kaszubskie.
Śledź po kaszubsku – smaczny i zdrowy
Na talerzach Kaszubów często pojawiają się ryby, czemu trudno się dziwić – bliskość morza i mnogość jezior sprzyjają rybnym smakoszom. Przekonasz się o tym podczas pobytu w jednym z miejsc w stolicy Kaszub oferowanych przez AccorHotels.
Śledź po kaszubsku to jedna z najpopularniejszych rybnych potraw – przyrządza się go w occie, śmietanie lub z cebulą w oleju. Pyszne śledzie są dodatkowo doskonałym źródłem witamin A, D i E, jodu oraz kwasów omega-3.
Kaczka po pomorsku – tradycyjna kuchnia kaszubska
Podana z farszem z podrobów kaczych i wieprzowiny, w sosach różnego rodzaju: od standardowego pieczarkowego aż po nieco mniej popularne, np. sos z pomarańczy. Kaczka po pomorsku przygotowywana w ten sposób od niemal stu lat była jednym z głównych dań serwowanych na gdańskim Dworze Artusa.
Kaszubskie ruchanki – słodkie racuchy
Inaczej racuchy, czyli mączne placki smażone na smalcu. Kiedyś przyrządzano je z ciasta chlebowego, co czyniło z nich idealny posiłek śniadaniowy. Ruchanki podawano zazwyczaj na słodko, często jako deser – z konfiturą lub jabłkiem. Do ich przygotowania potrzeba jedynie: mąki, zakwasu, mleka, oleju, soli i cukru, więc przy odrobinie cierpliwości można przygotować je w domu. Nigdzie jednak nie będą smakować tak dobrze jak na Kaszubach!
Zupa brukwiowa i dziadówka – potrawy kaszubskie
To dwie z tradycyjnych zup tego regionu. Są bardzo pożywne i proste w przygotowaniu. Zupa brukwiowa z ziemniakami jest gotowana na gęsinie. W przeciwieństwie do innych regionów kraju brukiew na Kaszubach to niemal tak popularne warzywo jak marchew. Dziadówka jest zaś bardzo prostą zupą z dodatkiem maślanki i boczku.
Chleb ze smalcem
Niezwykle popularna kaszubska przekąska, podawana zazwyczaj z kiszonym lub małosolnym ogórkiem oraz swojskim chlebem na zakwasie. Można skosztować go przy okazji okolicznych letnich festynów.
Ferkase – odświętne danie kuchni kaszubskiej
To tradycyjne danie z gotowanego kurczaka podawane z ryżem i specjalnym białym słodko-kwaśnym sosem z rodzynkami. Przygotowuje się go z soku z agrestu i cytryny, co zapewnia potrawie niespotykany nigdzie indziej smak. Ferkase przyrządza się zawsze bardzo starannie i podaje podczas ważnych uroczystości i świąt.
Podczas pobytu w hotelu w Gdańsku wybierz się na Kaszuby choć na jeden dzień – warto na własne oczy zobaczyć piękne tereny i skosztować pełnych smaków tradycyjnych potraw przyrządzanych z lokalnych produktów. Na pewno nie pożałujesz wizyty na Kaszubach!