Lato jest jedną z tych pór roku, którą niektórzy z nas uwielbiają, inni – wręcz przeciwnie. Nie każdy może pozwolić sobie na wczasy w jakimś ładnym miejscu, gdzie przede wszystkim jest stały dostęp do zimnej wody. A jak wiadomo, chłodzenie naszego organizmu w tym czasie, jest czymś bardzo istotnym. Nie dość, że musimy nawadniać się od wewnątrz, to również od zewnątrz jest wskazane. Jest to chyba jednak z lepszych opcji, która idealnie wpływa na ochłodzenie się.
Niejednokrotnie jednak nie możemy uciec przed upałem. Pracujemy albo zwyczajnie w
świecie nie stać nas na to, żeby pojechać na wakacje. Z tego właśnie powodu musimy zadabać o to, aby wakacje chociaż w minimalnym stopniu przyszły do nas. Pozwoli to z pewnością na to, abyśmy mogli się odprężyć i zrelaksować. A przy okazji ugasić pragnienie.
W internecie można znaleźć naprawdę pokaźną liczbę przepisów na dania oraz napoje na ten gorący okres. Warto skorzystać, ponieważ dobre ochłodzenie się z pewnością poprawi nasz dotychczasowy nastrój. Przedstawimy Wam poniżej przepis na wyśmienitą mrożoną kawę, która może Wam towarzyszyć w domu, ale także w pracy.
Caffe shakerato oznacza dosłownie wstrząśniętą kawę. Trunek ten po raz pierwszy ukazał się na półwyspie Apenińskim. Dopiero na przestrzeni kilku ostatnich lat zaczął być używany na polskim rynku, wśród baristów – hipsterów. Jest to naprawdę niezwykły, włoski przepis, który przyviąga swoją prostolinijnością oraz idealnym orzeźwieniem. Kawa, która jest nie tylko lodowato zimna, ale i w ciekawym smaku. Zyskuje ona właściwości smakowe, aksamitną teksturę, jak i wspaniale kremową pianę na wierzchu.
Jak stworzyć dobrze zrobioną Caffe shakerato, aby podbiła gusta wszystkich próbujących? Wystarczy skorzystać z prostego przepisu, który jest podany poniżej.
Caffe shakerato, składniki:
- filiżanka podwójnego espresso albo mocny napar z kawiarki,
- syrop smakowy albo cukier,
- lód w kostkach,
- mleko skondensowane.
Kawa, która została przez nas przygotowana, powinna zostać przelana do szklanki wypełnionej lodem. Należy energicznie wymieszać wszystko w shakerze albo po prostu w słoiku ze szczelnym wiekiem, a następnie odcedzić trunek do szklanki, butelki albo ładnego słoiczka. Na dno można bez problemu dodać trochę skondensowane mleko, cukier trzcinowy albo syrop smakowy.
Warto korzystać z przepisów, które są z całego świata. Możemy tym samym znaleźć coś nie tylko ciekawego i innego niż smaki, które znamy, ale również wprowadzić pewną innowację do naszych przepisów kulinarnych. Każdy kraj ma do zaoferowania różnego rodzaju napoje, które można śmiało wykorzystywać w lecie bądź w innych porach roku.
Jeżeli lubicie kawę, to najlepiej sprawdzi się na upalne dni, mrożona. Nie musi wcale być nie wiadomo jak skomponowane, aby była smaczna. Przepis, który został podany przez nas powyżej jest idealny dla osób, które chcą się trochę zrelaksować w pracy albo zorganizować ciekawe przyjęcie dla znajomych. Na pewno przepis spisze się na medal i każda osoba będzie zadowolona.