sernik

Sernik to bardzo smaczne i eleganckie ciasto, które często króluje na polskich stołach. Choć nie jest to ciasto trudne do zrobienia, to jednak często młode gospodynie mają trudności ze zrobieniem takiego idealnego: puszystego i wilgotnego jednocześnie.

Czy jest zatem jakaś sekretna tajemnica jak zrobić sernik, skoro jednym zawsze wychodzi idealny a innym nie?

Jak we wszystkim tak i przy robieniu sernika, zasadniczą kwestią jest dobrej jakości ser. Najlepszy byłby taki domowy, jednak teraz o taki bardzo trudno i jesteśmy zdane na zakupy w markecie. Kupujemy ser o wysokiej zawartości tłuszczu, a nie jakieś odtłuszczone serki light. Kolejna sprawa to ubijanie piany. Musi ona być idealnie ubita, bo tylko wtedy sernik pięknie wyrośnie i będzie puszysty. Koniecznie zatem dodajmy do białek odrobinę soli.

Jak już pisaliśmy wcześniej, idealny sernik musi być nie tylko puszysty ale też delikatnie wilgotny. Aby zatem to uzyskać, dodajemy do zrobionej już masy sernikowej, kilka łyżek oleju. Bardzo ważne, aby robić to stopniowo, tak aby dobrze wymieszał się z wszystkimi składnikami. W niektórych przepisach nie ma oleju, ale warto go dodać od siebie, a gwarantuję, że sernik będzie o wiele smaczniejszy.

Podobne wpisy:

Wybrane dla Ciebie

Nie ma nic wspanialszego od kawałka domowego ciasta do popołudniowej kawy lub herbaty. Jeszcze piękniejsze od doznań smakowych jednak są