- Obrane i ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki obieramy, następnie je studzimy i mielimy w maszynce lub rozgniatamy praską.
- Bierzemy dużą miskę, wsypujemy do niej mąkę pszenną i ziemniaczaną, sól, dodajemy jajko i ziemniaki. Wszystko zagniatamy na gładkie ciasto.
- Następnie dzielimy sobie ciasto na partie, rozsypujemy mąkę na blat, bierzemy po kolei każdą partię ciasta, z której formujemy podłużny wałek i nożem kroimy z niego nasze kopytka. Ewentualnie można z nich utoczyć kulki jak na kluski.
- Następnie je gotujemy w osolonej wodzie – do wypłynięcia. Dodając do wody 1-2 łyżki oleju możemy zapobiec sklejaniu się kopytek!
- Ugotowane kopytka odcedzamy, podajemy na ciepło wraz z masłem, cukrem lub cynamonem bądź boczkiem i cebulką, albo sosem – według uznania.
Smacznego!