Shadow

Jak zrobić kopytka

kopytka

  1. Obrane i ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki obieramy, następnie je studzimy i mielimy w maszynce lub rozgniatamy praską.
  2. Bierzemy dużą miskę, wsypujemy do niej mąkę pszenną i ziemniaczaną, sól, dodajemy jajko i ziemniaki. Wszystko zagniatamy na gładkie ciasto.
  3. Następnie dzielimy sobie ciasto na partie, rozsypujemy mąkę na blat, bierzemy po kolei każdą partię ciasta, z której formujemy podłużny wałek i nożem kroimy z niego nasze kopytka. Ewentualnie można z nich utoczyć kulki jak na kluski.
  4. Następnie je gotujemy w osolonej wodzie – do wypłynięcia. Dodając do wody 1-2 łyżki oleju możemy zapobiec sklejaniu się kopytek!
  5. Ugotowane kopytka odcedzamy, podajemy na ciepło wraz z masłem, cukrem lub cynamonem bądź boczkiem i cebulką, albo sosem – według uznania.

Smacznego!lista

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.