
Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów w Polsce. Częstujemy nią najbliższych w gronie rodzinnym oraz sami często wybieramy ją na wypadzie w kawiarni ze znajomymi. U niektórych jest wręcz rzeczą pierwszorzędną, gdzie każdego ranka pełni funkcję energetyzującej dawki na resztę dnia. Jak wiadomo miłośników kawy jest wiele i każdy posiada tą jedyną ulubioną. Nie brak osób ceniących sobie głębi oraz aromatu prawdziwej czarnej oraz i tych, którzy uwielbiają kawę na słodko oraz ze spienionym, puszystym mlekiem. Każdą z tych propozycji każdy z nas może przygotować u siebie w domu, co więcej, przepisy na kawę prosto z kawiarni i to bez użycia profesjonalnego ekspresu. Jak zatem przygotować delikatną piankę do mleka oraz jak zaskoczyć bliskich kawą nie posiadając drogiego ekspresu? Wszystkie porady, które pozwolą Wam przygotować Waszą ulubioną kawę z ekskluzywnej restauracji znajdziecie już w poniższym artykule.
Spienione mleko bez użycia ekspresu?
Puszysta oraz delikatna pianka to nieodłączny element kawy u wielu osób. Faktem jest to, że pianka wykonana z mleka jest o wiele łagodniejsza, posiada delikatniejszy smak oraz jednocześnie łagodniejsza dla naszego żołądka. Piankę najlepiej otrzymuje się z mleka o wysokiej zawartości tłuszczu i najczęściej do jej wykonania używa się mleka 3,2%. Przepisy na kawę, które posiadają w swoim składzie spienione mleko to między innymi sposób na wykonanie Cappuccino, Caffe latte czy Macchiato. Jak okazuje się spienione mleko nie tak trudno przygotować, nie posiadając w swoim domowym zaciszu ekskluzywnego ekspresu. Okazuje się, że liczy się pomysłowość oraz kreatywność, dzięki, którym zaskoczymy swoimi umiejętnościami nie jednego gościa.
Jednym z pomysłów na spienione mleko jest specjalna elektryczna sprężynka, którą łatwo można zakupić prawie w każdym supermarkecie. Mleko można również spienić przy pomocy spieniacza tłokowego, a ku niektórym zdziwieniu- przy pomocy domowego miksera! W warunkach studenckich, gdy w domu brak jakichkolwiek przyrządów barowych, do spienienia mleka przyda się…zwykły słoik! Jak wiadomo każdy klasyczny student posiada w swoim kuchennym zbiorze nie jeden słoik, który od teraz może również pełnić inną przydatną rolę. Wystarczy podgrzać mleko, a następnie wlać do pustego słoika i chwilę nim potrząsać, do uzyskania widocznej pianki. Na koniec spieniania mleka przez podane przez nas sposoby, warto gotowe mleko w naczyniu uderzyć parę razy o blat. To spowoduje, ze pianka stanie się bardziej gęsta, a przez to będzie bardziej smakowała zaproszonym gościom.