Czajnik emaliowany przywodzi wielu z nas na myśl kuchnię mamy lub babci sprzed lat. Naczynia emaliowane niegdyś szalenie pożądane teraz znów wracają do łask w nowej, lepszej odsłonie! Czajniczki emaliowane dostępne są w sklepie naczynia.olkusz.pl w wielu odsłonach kolorystycznych. Sklep internetowy Naczynia Olkusz współpracuje z wieloma markami, oferując czajniki emaliowane Emajlo Olkusz, Silesia Rybnik, Ambition i wielu innych.
Czajnik emaliowany przywodzi wielu z nas na myśl kuchnię mamy lub babci sprzed lat. Naczynia emaliowane niegdyś szalenie pożądane teraz znów wracają do łask w nowej, lepszej odsłonie! Czajniczki emaliowane dostępne są w sklepie naczynia.olkusz.pl w wielu odsłonach kolorystycznych. Sklep internetowy Naczynia Olkusz współpracuje z wieloma markami, oferując czajniki emaliowane Emajlo Olkusz, Silesia Rybnik, Ambition i wielu innych.
Dlaczego warto kupić czajnik emaliowany?
Oczywistą odpowiedzią jest atrakcyjny wygląd naczyń emaliowanych, szeroki wybór kolorów, kształtów i zdobień daje nam pole do popisu jeśli chodzi o aranżację kuchni. Nie to jest jednak główną zaletą emalii. Powłoka emaliowana jest wyjątkowo zdrowa. Nie wydziela szkodliwych substancji i nie wchodzi w reakcję z żywnością. Dzięki temu możemy przygotowywać w czajniku emaliowanym herbatę dla dzieci, osób starszych i alergików. Dodatkowo emalia jest bardzo higieniczna. Nie pozwala ona na rozwój bakterii.
Jak pielęgnować czajnik emaliowany?
Przed pierwszym użyciem konieczne jest dokładne umycie i osuszenie naczynia. Czajnik emaliowany powinien być także regularnie myty, szczególnie wewnątrz, o czym zapominamy, minimum co dwa tygodnie.
Jakich środków użyć do mycia czajnika emaliowanego?
Pod żadnym pozorem nie używaj drucianych myjek, kwasów i żrących środków. Zwykle wystarcza miękka gąbka, ciepła woda i nieco delikatnego środka myjącego. Jeśli na dnie czajnika osadzi się kamień, nie pozbywaj się go octem, zamiast tego równie dobrze sprawdzi się kwasek cytrynowy lub soda, a będą bezpieczniejsze dla naczynia.
Zasady gotowania w czajniku emaliowanym.
- Dobrze zaopatrzyć się wraz z czajnikiem w łapki kuchenne, które ochronią nasze dłonie przed parą wodną. Często pokrywki w emaliowanych czajniczkach są ruchome, a gwizdki ściągane.
- Używaj czajnika na odpowiednim palniku. Ogień nigdy nie powinien wychodzić na ścianki naczynia.
- Na kuchence indukcyjnej rozpocznij gotowanie wody od średniej mocy kuchenki.
- Nigdy nie nagrzewaj pustego czajnika!
- Nie pozostawiaj gotującej się wody bez nadzoru.
- Po zagotowaniu wody należy zaczekać pół minutki, aby nie poparzyć się parą wodną.
- Jeżeli w wyniku uderzenia czy jakiegokolwiek innego powodu dojdzie do uszkodzenia powłoki wewnętrznej, czajnik nie nadaje się już do użytku.