cake-596918_640

Babka to bardzo smaczne i proste do wykonania ciasto. Idealne zarówno na co dzień do kawy z koleżanką jak i na większe rodzinne przyjęcia.

Przepisów na babkę jest wiele. Począwszy od bab drożdżowych, poprzez babki piaskowe a na jogurtowych kończąc.

Zatem jak upiec babkę, aby wyszła tak smakowicie jak u babci?

Przede wszystkim, jeżeli nie mamy babcinego przepisu, to poszukajmy w necie. Warto korzystać z przepisów już sprawdzonych, gdzie ludzie piszą jak ciasto wyszło, czy składniki są odpowiednie i czy warto w ogóle z przepisu korzystać.

Bez względu na to, z jakiego przepisu na babkę skorzystamy, pamiętajmy o kilku podstawowych zasadach:

-jeżeli robimy babkę na drożdżach, to wszystkie produkty muszą mieć taką samą temperaturę, dlatego też na pół godziny przed przystąpieniem do pracy, wyciągamy z lodówki wszystkie potrzebne produkty,
-jeżeli natomiast robimy babkę piaskową lub jogurtową, to pamiętajmy o zasadzie: najpierw mieszamy suche składniki, osobno mokre i na koniec do suchych dodajemy mokre, babka zawsze urośnie i będzie idealna,
-używajmy dobrej jakości foremek, idealne są silikonowe, gdyż mamy gwarancję, że babka zawsze z takiej foremki wyjdzie bez szwanku.

Podobne wpisy:

Wybrane dla Ciebie

Zbliża się Wielkanoc – czas spędzony w gronie najbliższych, któremu towarzyszy szczególny nastrój i oczywiście pyszne dania. TEEKANNE we współpracy