Kalafior to warzywo, które znakomicie nadaje się jako dodatek do różnych potraw jak również jako samodzielna potrawa. Niezależnie od tego w jaki sposób chcemy go podać to trzeba go wpierw ugotować. Gotowanie kalafiora to nic skomplikowane, jednak mimo to wielu osobom się nie udaje. Jak ugotować kalafior?
Wpierw przygotowujemy go do gotowania, czyli obieramy z liści i płuczemy. By kalafior szybciej się ugotował możemy go podzielić na mniejsze części a łodyżki naciąć na dole w kształcie X.
Kolejna kwestia do wybranie garnka z pokrywką – wybieramy taki garnek, w którym swobodnie zmieścimy nasz kalafior. Do garnka wlewamy pół na pół wodę oraz mleko, które zapobiegnie utracie koloru kalafiorowi, a także nada mu lepszy smak. Wodę i mleko zagotowujemy, a następnie wrzucamy do garnka nasz kalafior i dajemy łyżkę soli.
Zakrywamy garnek pokrywką i gotujemy nasz kalafior około 20 minut, gdy jest cały lub ok. 10 min, gdy jest pokrojony w różyczki. Podczas gotowania należy co jakiś czas sprawdzać twardość kalafiora widelcem. Dobrze ugotowany kalafior jest al dente, czyli delikatnie twardy.
Ugotowany kalafior odcedzamy i możemy działać z nim dalej.
Teraz już wiesz jak ugotować kalafior. Powodzenia!