Okazuje się, że nawet nie będąc mistrzem w kuchni, można gotować jak mistrz. Kuchenne triki, kilka dobrych rad, kilka godzin warsztatów i gotowe. Możemy serwować na stół dania w stylu Top Chefa.

Adrian Feliks, jeden z uczestników 2. edycji popularnego programu Top Chef Polska, postanowił dzielić się swoją wiedzą z innymi i zarażać ich kulinarną pasją. Od niemal roku, prowadzi warsztaty kulinarne spoonkursy.pl, w czasie których zdradza tajniki wiedzy szefów kuchni.

“Swoje umiejętności kulinarne prezentowałem w programie TOP CHEF. Po jego zakończeniu odbyłem miesięczny staż w wyrafinowanej warszawskiej restauracji Atelier Amaro. Obecnie prowadzę warsztaty kulinarne, bo lubię spotykać ludzi podobnych do mnie – dla których gotowanie to nie tylko praca i wykonywany zawód, ale przede wszystkim pasja i radość tworzenia czegoś niepowtarzalnego” – pisze na swojej stronie Chef Adrian Feliks. 

Desery świata - od Francji do Turcji

Desery świata – od Francji do Turcji

W czasie 4-godzinnego warsztatu, uczestnik staje przy profesjonalnej kuchni, zakłada faruch, dostaje zestaw garnków, noży i naczyń, produkty oraz przepisy. Czas start i rozpoczyna się kuchenna przygoda. Adrian Feliks cierpliwie tłumaczy zasady obróbki, techniki krojenia, filetowania, wyjaśnia na czym polega smażenie, duszenie, pieczenie. Powoli powstają kolejne dania, okraszone pikntnymi opowieściami ze świata kuchni. Jeśli widziałyście film “Chef” wiecie o co chodzi.

Potem jak w progrmie, uczetnicy uczą się jak układać danie na talerzu, jak wygląda profesjonalny serwis. Na koniec najprzyjemniejsza część kursu – degustacja dań. Wspólne biesiadowanie przy stole, dzilenie się kuchennymi doświadczeniami i pytania do Chefa Adriana.

Kursy prowadzone są regularnie w Sosnowcu i w Katowicach na BioBazarze(woj. śląskie) i w Opolu. Bywa, że na specjalne zaproszenie, Adrian Feliks robi pokaz kulinarny w innej części kraju. Lubi gotować z przyjaciółmi – uczestnikami Top Chefa: Adamem Kowalewskim, Inessą Kim, Patrycją Stefanów-Kot, Marcinem Czubakiem czy Arturem Augustyńskim.

Chef Feliks prowadzi też szkolenia dla firm, gotuje na wykwintnych kolacjach w prywatnych domach, pensjonatach i hotelach. Jest stałym bywalcem na Bio-Bazarze w Katowicach, udziela się charytatywnie.

“Pomysł na SPOON KURSY powstał z wielkiej pasji gotowania, którą chcemy się z Wami podzielić. Niezależnie od umiejętności, wieku czy zawodu zapewniamy zgłębienie wiedzy kulinarnej, jednocześnie gwarantując dobrą zabawę.Wszystkie kursy kończą się degustacją dań przygotowanych przez uczestników, co sprzyja poznaniu nowych ludzi i wymianie doświadczeń kulinarnych, a także nawiązywaniu głębszych relacji – nie bez przyczyny mówi się przecież, że przez żołądek do serca” – ten tekst ze strony Adriana Feliksa jest najlepszą rekomendacją dla osób, które chciałyby spróbować gotować jak Top Chef.

Sam Adrian Feliks podkreśla, że przekazuje kursantom sporo wiedzy, zaraża pasją i uczy jak w domu przygotować dania, które są nieskomplikowane, a które można z powodzeniem serwować w restauracji.

– Zapraszam do mojego świata wypełnionego niezwykłymi aromatami i smakami, których nigdy nie zapomnisz!” – zachęca Adrian Feliks.

Więcej informacji na temat kursów, eventów dla firm, czy usługi kucharz do domu na stronie: www.spoonkursy.pl

Adrian Feliks, uczestnik 2. edycji Top Chef Polska, podzieli się z Tobą kulinarną wiedzą.

Adrian Feliks, uczestnik 2. edycji Top Chef Polska, podzieli się z Tobą kulinarną wiedzą.

 

ADRIAN FELIKS – szef kuchni z 14-letnim doświadczeniem. Obecnie właściciel firmy SPOON organizującej warsztaty kulinarne na terenie Śląska oraz szef kuchni w Browarze Przystań w Chorzowie.

Swoją wiedzę zdobywał w Belgii, gdzie pracował i szkolił się m.in. pod okiem Carla Didden, jednego z najlepszych szefów kuchni w Belgii.

Uczestnik wielu konkursów kulinarnych oraz juror konkursów gastronomicznych. Brał udział w II edycji programu Top Chef, w którym jako jedyny został wyróżniony stażem w Atelier Amaro przez samego Wojciecha Modesto Amaro. Swoimi daniami zachwycił również Panią Ewę Wachowicz, która zaprosiła go jako gościa do swojego programu “Ewa Gotuje”.

Jest osobą wesołą i bardzo komunikatywną. O kulinariach, jedzeniu, kuchni polskiej, regionalnej, potrafi opowiadć godzinami.

 

 

 

Podobne wpisy:

Wybrane dla Ciebie

W dzisiejszych czasach obdarowujemy się prezentami oraz drobnymi podarunkami zdecydowanie część niż miało to miejsce jeszcze kilka lat temu. Właściwie