Zaplanuj posiłki na cały tydzień.
Zaplanuj czas na przygotowanie posiłków na tydzień – jeżeli chcesz przygotować posiłki na cały tydzień, wybierz na to odpowiedni dzień. Zajmie ci to kilka godzin (wliczając w to gotowanie i pakowanie gotowych produktów). Najlepiej przeznaczyć na to czas w weekend, gdy nie musisz spieszyć się do pracy. Gotowanie zaplanuj tak, aby nie kolidowało z twoimi innymi zajęciami i chwilami relaksu.
Planuj w piątek – zastanów się jaki dla Ciebie i Twojej rodziny będzie nadchodzący tydzień. Kiedy będziesz mieć czas na gotowanie, a kiedy przyda się gotowe jedzenie. Gdy już ustalisz, które wieczory poświęcisz na przygotowywanie posiłków – wybierz przepisy. Zacznij od niedzielnego obiadu, który będzie postawą innych dań.
Wybierz odpowiednią żywność.
Lepszym rozwiązaniem są płatki zbożowe o prostym składzie bez zbędnych dodatków. Wystarczy przykładowo ugotować płatki owsiane na mleku, dodać wybrany owoc świeży czy mrożony, a jako słodzik wykorzystać miód z pobliskiej pasieki. Taka wersja będzie zdecydowanie zdrowszą opcją dla dzieci.
Polecam zrobić arkusz w Excelu, wypisać dania które lubimy, dodać każdy składnik+ ilość potrzebnych produktów do stworzenia tych dań i generowania listy zakupów 🙂 Zgadzam się z tym, że czasami mamy ochotę coś zamówić bo zwyczajnie nie chce nam się nic gotować ale planowanie to przede wszystkim oszczędność czasu (nie latamy do sklepu co drugi dzień) i pieniędzy (kupujemy to co na liście). Już nie wspomnę o zmniejszeniu ilości wyrzucanego jedzenia 🙂 miłego dnia wszystkim :))
Przygotuj jedzenie.
Przeglądając przepisy zapewne zauważysz, że wszystkie bazują na podobnych składnikach i podobnym sposobie przygotowania. Często pojawiają się u mnie duszone warzywa, rośliny strączkowe, ryże, kasze, ale również orzechy czy nasiona i pestki. Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z tymi produktami w większej ilości pamiętaj, aby stopniowo wprowadzać do diety rośliny strączkowe oraz inne produkty bogate w błonnik. Z czasem Twój organizm przyzwyczai się do tego typu jedzenia. Nie zapominaj też o odpowiedniej ilości płynów w ciągu dnia.
Daty ważności i możliwości przechowywania – dania i półprodukty, które mogą dłużej poleżeć zaplanuj na wtorek i środę, a na poniedziałek to co trzeba zjeść najszybciej. Na czwartek i piątek przygotuj dania, które nadają się do mrożenia, albo nastaw się na przyrządzenie czegoś w tygodniu.