Shadow

Jak dobrze przygotować się do zdrowego grillowania?

rest-836292_960_720

Lato jest wręcz idealną porą na grillowanie, także sezon można uznać za rozpoczęty Kto nie lubi posiedzieć w ogródku lub na tarasie przy zachęcająco skwierczącym grillu? Czy można jednak łączyć przyjemne ze zdrowym jedzeniem? Zanim zaprosisz przyjaciół, to zadbaj o to, aby potrawy z rusztu były nie tylko smaczne, ale też zdrowe.

Mięso z grilla jest dużo mniej kaloryczne od smażonego. Dzieje się tak z tego względu, ponieważ do jego przygotowania nie dodaje się tłuszczu, a ten, który jest, zostaje wytopiony dzięki wysokiej temperaturze. W większości przypadków potrawy grillowane są dosyć krótko. Plusem tego jest to, iż nie tracą swoich wartości odżywczych i pozostają niezwykle kruche, aromatyczne i chrupiące. I wiecie co jest w tym najlepsze? Otóż to, że do ich przyrządzenia nie są potrzebne nie wiadomo jakie umiejętności kulinarne.

Jak piec potrawy na grillu?

Ważne jest, aby zapamiętać, iże bezpośrednio na ruszcie można piec to, co zostanie szybko gotowe. Jeśli chcecie przyrządzać mięso, to istotne jest używanie specjalnych aluminiowych dziurkowanych oraz karbowanych tacek, ponieważ ułatwią one swobodne krążenie gorącego powietrza i nie dopuszczają do skapywania tłuszczu. Jest to niesamowicie ważne, bowiem spalający się w ogniu tłuszcz, może być przyczyną wydzielania niebezpiecznych związków chemicznych. Powodować mogą one nawet rakotwórcze nadtlenki lipidowe.

Kolejną bardzo ważna sprawą jest to, aby ruszy był zawsze dobrze wyczyszczony. Resztki potraw, a także spalony tłuszcz stanowią źródło trujących substancji. Istotne jest również to czym i jak palisz w grillu. Wszystko powinno się żarzyć w sposób równomierny i najlepiej stosować do tego celu specjalny węgiel drzewny z drzew liściastych. Podpałki – jak nazwa wskazuje – służą tylko i wyłącznie do podpalenia. Absolutnie nie dodawaj ich podczas pieczenia, kiedy żar staje się słabszy. Opary, jakie wydzielają, są niezdrowe. Kolejną rzeczą, której nie należy robić jest wkładanie do paleniska papieru, który został zadrukowany, kartonów czy dykty. Dodatkowo niewłaściwe paliwo może być skutkiem zmiany smaku potraw.

Co najlepiej piec na grillu?

Przede wszystkim staraj się unikać mięsa wcześniej przyprawionego, ponieważ ciężko poznać czy jest świeże. Rezygnuj też z konserwantów i mrożonek – nie nadają się na grilla. Warzywa jak i mięco przed położeniem na ruszt muszą posiadać temperaturę pokojową. Mięso będzie smaczniejsze, jeśli zostanie wcześniej zamarynowane. Marynatą może zostać wino z przyprawami albo olej.

Nie żałuj dodawania ziół. Dodają niezwykłego aromatu oraz smaku, a także ułatwiają trawienie. Najlepszą mieszanką będzie taka, która zostanie stworzona przez nas samych. Pamiętajmy, że estragon i majeranek zastępują sól, kurkuma ma działanie rozkurczowe, a bazylia zapobiega wzdęciom. Do kiełbasy z grilla zazwyczaj podawana jest musztarda. Jest to świetna opcja, ponieważ zawarta w niej gorczyca, pobudza wydzielanie soków trawiennych, a także działa żółciopędnie. Jeśli masz dolegliwości związane z przewodem pokarmowym, to raczej jej nie używaj. W momencie dodania do paleniska łupin orzecha włoskiego, drewna owocowego lub owoców jałowca uzyskasz dodatkowy aromat.

Jeśli chodzi o pieczenie warzyw lub ryb, to w sklepach są specjalne akcesoria do tego. Na te pierwsze najlepsza jest forma, która ułatwia obracanie, zaś do warzyw – tacka.

Grillowanie jest świetną sprawą, szczególnie jeśli wiemy, jak to robić. Jest masa przepisów, które warto stosować. Przestrzegając zasad zdrowego pieczenia nie narazimy się na ewentualne szkodliwe czynniki. I będzie smacznie!

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.