Dieta 50 na 50 to idealny pomysł dla tych wszystkich, którzy nie mają zapału do tego, aby stosować dietę przez długi okres czasu bez żadnych wyrzeczeń. Zasada jest bardzo prosta: jeden dzień stosujemy dietę, drugi dzień jemy normalnie. I tak do czasu osiągnięcia satysfakcjonującej wagi.
Jak każda dieta, również i ta posiada tyle samo zwolenników jak i przeciwników, jednak jak by nie patrzeć jest to naprawdę ciekawa propozycja dla wszystkich walczących ze swoją wagą. Prekursorem tej diety jest amerykański lekarz J. B. Johnson, który przeprowadził ją u siebie i schudł na niej 15 kilogramów. O dokładnych zasadach i założeniach tej diety pisali również dr Krista Vardy i Bill Gottlieb w swojej książce „ Dieta 50 na 50”, która bardzo szybko stała się hitem na całym świecie.
Według zasad tej diety w dzień „postu” jemy posiłki, które dostarczą nam około 500kcal. Oczywiście dopuszcza się modyfikację diety w zależności od trybu życia i płci. Trzeba wykluczyć z diety tłuszcze, słodycze, napoje gazowane i wszelkie produkty przetworzone. W dzień „normalny” jemy tak jak dotąd z zachowaniem pewnych zasad: wszelkie posiłki jemy na małych talerzach, staramy się jeść powoli, delektując się jedzeniem i gdy tylko poczujemy, że jesteśmy najedzeni, to kończymy posiłek. Pomysłodawcy tej diety zalecają nauczenie się rozpoznawania prawdziwego głodu i momentu, gdy nasyciliśmy już swój żołądek.
Istotną rolę w tej diecie spełnia również wysiłek fizyczny, który ma być umiarkowany i dopiero z czasem zwiększany.