Catering to obsługa gastronomiczna przyjęć, imprez, bankietów i konferencji. W ostatnich latach catering to także codziennie zapewnianie posiłków w szkołach lub miejscach pracy, które są przygotowywane poza obiektem klienta.
Pierwotnie termin catering był związany z naziemną obsługą lotnisk, kiedy szykowano posiłki dla pasażerów na czas lotu. Dania są dobierane w zależności od preferencji klienta i pory roku. Rodzaj posiłków jest również uzależniony od specjalizacji firmy cateringowej lub restauracji. Rolą obsługi jest podawanie posiłków oraz usuwanie zabrudzeń spowodowanych przez gości.
W ciągu ostatnich kilku lat pojawiło się mnóstwo firm cateringowych. Również coraz więcej restauracji wychodzi naprzeciw klientowi oferując swój własny catering (np. Karczma „Rogata”). Dzięki temu nie tracą one klientów, którzy chcą zorganizować przyjęcie w domu czy firmie, a nie w restauracji. Profesjonalny catering to jedna z najtrudniejszych usług w branży gastronomicznej, dlatego ważne jest aby wybrać naprawdę dobrą firmę, oferującą tego typu usługi.
Głównym celem każdej firmy cateringowej powinna być profesjonalna obsługa gości. Każdy kto zajmuje się tą branżą powinien odznaczać się wysokimi, zawodowymi zdolnościami kulinarnymi. Ważne jest również, żeby posiadał wysoką kulturę osobistą i miał dobry kontakt z innymi ludźmi. Obsługa firmy cateringowej powinna charakteryzować się umiejętnością nawiązania swobodnej rozmowy oraz podtrzymania dobrego kontaktu z obsługiwanymi gośćmi. Doskonale w tej pracy sprawdzą się osoby sympatyczne i pogodnie usposobione, przyjaźnie nastawione do ludzi.
Kolejną ważną cechą firmy cateringowej jest poczucie estetyki. Trzeba zadbać o odpowiedni, dopasowany do konkretnego klienta wystrój sali. Szczególnie należy zwrócić uwagę na nakrycia stołu. Muszą być czyste, schludne, zachęcające swoim wyglądem do posiłku. Najlepiej sprawdzają się w tym przypadku kolory jasne i stonowane: krem, biel i błękit.
Ze względu na poczucie smaku oraz zwracanie uwagi na wszystkie detale firmy cateringowe najchętniej zatrudniają kobiety. Nie jest to jednak standardem i wśród obsługi znajdą się również mężczyźni, którzy przeważnie wykonują cięższe prace w trakcie przygotowań do przyjęcia. W trakcie wykonywania pracy obsługa powinna znajdować się w każdym miejscu imprezy jednocześnie pozostając na uboczu i kontrolując wszystko.
Idealna firma cateringowa to taka, która odznacza się sumiennością, rzetelnością i wysoką jakością wykonywanej pracy. Wszystkie te elementy zapewnia Karczma „Rogata”, której obsługa gwarantuje indywidualne podejście do każdego klienta.
Catering jest doskonałym rozwiązaniem dla zapracowanych mam i żon, które planują zorganizowanie większego przyjęcia rodzinnego. Cieszy się również wielką popularnością na różnego rodzaju firmowych konferencjach i imprezach integracyjnych. W okresie wiosenno-letnim stanowi idealne rozwiązanie dla przyjęć w plenerze. W trakcie nich można podziwiać piękno przyrody, jednocześnie ciesząc się doskonałym smakiem potraw i towarzystwem znajomych.
Co najważniejsze, dzięki cateringowi dania pojawiają się na naszym stole bez najmniejszego wysiłku z naszej strony.
Dodatkową zaletą jest brak ogromnej ilości sprzątania po tak zorganizowanej imprezie. Wystarczy zatem wybrać dobrą firmę, która zapewni nam doskonałą obsługę i wyśmienite smakołyki, żeby bez przeszkód cieszyć się z przyjęcia.