Chlorella stanowi mikroskopijnej wielkości algę, która szturmem zaczęła podbijać serca ludzi na całym świecie. Trudno się dziwić, gdyż zielone maleństwo może stanowić prawdziwy skarb w świecie roślinnym.
Multiwitamina natury.
Alga prowadzi pod względem zawartości kilku witamin. Jest naprawdę przebogata w witaminy z grupy B i dzięki temu zwiększa odporność organizmu na pojawiający się stres. Posiada także liczne przeciwutleniacze, taki jak: witamina C, E oraz beta karoten. Powstrzymują one działanie wolnych rodników, które są odpowiedzialne za starzenie się organizmu. Poza tym znajduje się w niej witamina słońca D, jak i witamina K, która jest odpowiedzialna między innymi za krzepliwość krwi.
Bogate źródło minerałów.
Algi są bardzo bogate w minerały. Tak naprawdę dużo bardziej niż rośliny lądowe. Chlorella zawiera dwadzieścia razy więcej żelaza niż szpinak. Dzięki niemu można walczyć z anemią. Wapnia ma w swoim składzie jedenaście razy więcej niż mleko krowie. A jak wiadomo – wpływa to na budowę naszych kości. Magnez oraz potas, które posiada, wspierają aktywność mięśniową oraz nerwową. Dodatkowo posiada krzem oraz cynk – aby nasze włosy i skóra były piękne.
Źródło chlorofilu.
Chlorofil sprawia, iż potrawy z dodatkiem chlorelli nie tylko uzyskują piękny, zielony kolor, ale także nasz organizm otrzymuje wspaniały zastrzyk minerałów, witamin, enzymów oraz mikroelementów. Zwiększa to liczebność krwinek czerwonych, dostarcza żelaza, walczy ze stanami zapalnymi, przyspiesza gojenie się ran, odkwasza organizm oraz wykazuje jeszcze wiele innych właściwości.
Doping podczas ćwiczeń.
Chlorella stanowi naturalny doping dla naszego organizmu wtedy, kiedy wykonujemy ćwiczenia. Nie tylko dodaje energii, lecz także odżywia mięśnie. Alga stymuluje produkcje czerwonych krwinek i dzięki temu przyczynia się to do tego, iż mięśnie zostają lepiej natlenione. Przekłada się to z kolei na wzrost oraz przyspieszenie metabolizmu.
Piękne włosy i skóra.
Chlorella posiada bardzo silne właściwości antyoksydacyjne, które redukują ilość wolnych rodników tlenowych. Są one odpowiedzialne za procesy degeneracyjne tkanek czy procesy starzenia się. Ponad to stymuluje procesy metaboliczne. Na przykład w skórze zwiększa syntezę kolagenu i wzmacnia w ten sposób ścian naczyń oraz poprawia gęstość skóry. Jeżeli wzbogacimy naszą dietę w chlorellę, to dostarczymy mikroelementów naszemu organizmowi, takich jak: krzem, wapń, cynk, magnez oraz żelazo. Wpłyną one pozytywnie na paznokcie, włosy oraz skórę.
Chlorella jest idealna dla osób, które chcą dbać o swoje zdrowie, a dodatkowo ćwiczą i wzbogacają swoja dietę o zdrowe produkty. Wykazano, iż chlorella wpływa pozytywnie na redukcje tkanki tłuszczowej oraz poziom glukozy we krwi. Osobom, które ją konsumują jest znacznie lepiej poradzić sobie z otyłością, chorobami serca albo cukrzycą.