Spędzasz mnóstwo czasu przed ekranem komputera lub telewizora? Spożywasz ograniczone ilości warzyw i owoców przy równoczesnym objadaniu się mięsem, tłustymi rybami, a do tego jeszcze uwielbiasz czekoladę, kawę i alkohole? Zmień swój styl życia, bo jesteś na najlepszej drodze do zachorowania na dnę moczanową. Choroba atakuje podstępnie i jej skutki możesz odczuć dopiero po latach.
Dna moczanowa – co to takiego?
Dna moczanowa, zwana też artretyzmem czy popularnie podagrą, dręczy ludzkość od wieków. Kiedyś z uwagi na sposób odżywiania się i tryb życia była głownie przypadłością królów i arystokracji, dziś mówi się o niej jako o piętnie dobrobytu(1). Jest chorobą przemiany materii i daje o sobie znać, przy nadmiarze kwasu moczowego. Kwas moczowy to organiczny związek chemiczny występujący naturalnie w naszych organizmach. Jest filtrowany w nerkach i usuwany z moczem. Problem pojawia się z chwilą niewydalania odpowiedniej ilości oraz krystalizowania się nadmiaru i odkładania w obrębie stawów(2). Do niedawna dna występowała najczęściej u osób starszych i w głównej mierze atakowała mężczyzn. Będąc kobietą miałaś 7- krotnie mniejszą szansę zachorować i to jeszcze dopiero w okresie menopauzy(3) .To się jednak zmienia i dna dotyka ludzi coraz młodszych(4).
Gdzie szukać przyczyn ?
Przyczyn choroby może być wiele. Za podstawową uznaje się uwarunkowania genetyczne związane z zaburzeniami metabolizmu białkowego. Drugim powodem mogą być choroby nerek, kwasica ketonowa czy mleczanowa, choroby nowotworowe, choroby układu krwiotwórczego, a nawet niepożądane działania niektórych leków. To, że jesteś predysponowana genetycznie, wcale nie musi oznaczać, że na nią zachorujesz. Występowanie dny wiąże się z nieprawidłowymi nawykami żywieniowymi i to zarówno z objadaniem się tłustymi i wysokobiałkowymi produktami, jak i źle prowadzonymi głodówkami oraz brakiem aktywności fizycznej. Coraz częściej ujawnia się przy okazji tzw. chorób cywilizacyjnych, jak choćby otyłość, nadciśnienie tętnicze, czy cukrzyca typu 2.
Jak rozpoznać ?
Pierwszego ataku możesz spodziewać się w nocy zarówno po spożyciu tłustych potraw, alkoholu, zażyciu aspiryny, środków moczopędnych, a nawet po rozpoczęciu głodówki czy wysiłku fizycznym. W organizmie wytrącają się kryształy moczanów w płynie stawowym i nagle puchnie Twój paluch u stopy. Rzadko pierwszy atak dotyczy innych stawów. Zapaleniu towarzyszy obrzęk, zaczerwienienie, a także gorączka i osłabienie. Atak ustępuje samoistnie, najpóźniej po 3 tygodniach, by ponownie wrócić po kilku miesiącach, a nawet 2 latach. Choroba nieleczona może przybrać postać przewlekłą i doprowadzić do niewydolności nerek.
Dna moczanowa – leczenie
Choć dna jest schorzeniem nieuleczalnym, to zmiana trybu życia, a przede wszystkim bogata w warzywa i owoce dieta wspomagana ziołowymi herbatkami i ewentualnie środkami farmakologicznymi, przynoszą pozytywne rezultaty. Eliminują kolejne ataki choroby i umożliwiają uniknięcie powikłań.
1. Choroby cywilizacyjne, [w] http://foodhabits.eu/wp-content/results/polski/Choroby cywilizacyjne.pdf, dostęp 10.04.2016
2. Majdan Maria, Dna moczanowa – nowe możliwości diagnostyczne i terapeutyczne [w] http://www.termedia.pl/Artykul-redakcyjny-Dna-moczanowa-nowe-mozliwosci-diagnostyczne-i-terapeutyczne,18,20295,1,0.html, dostęp 10.04.2016
3. Guła Zofia, Korkosz Mariusz, Dna Moczanowa [w] http://reumatologia.mp.pl/choroby/63788,dna-moczanowa, dostęp 10.04.2016
4. McClory Jill, Said Nuha, Gout in Women, [w] https://www.rimed.org/medhealthri/2009-11/2009-11-363.pdf, dostęp 10.04.2016
5. Kokurewicz Konrad, Dna moczanowa. Poradnik dla Pacjenta, Wydawnictwo EscapeMagazine.pl, Toruń 2012