Statystyki dotyczące ilości wyrzucanego jedzenia są zatrważające. Tony przeterminowanych lub nienadających się do spożycia produktów stały się w obecnych czasach niechlubnym standardem. W dużej mierze sytuacja ta jest wynikiem błędów, jakie popełniamy podczas zakupów. Najczęściej bowiem kupujemy za dużo. Prawdziwą zmorą są też zakupy nieprzemyślane, których dokonujemy pod wpływem chwili. Ale to nie jedyne przyczyny sprawiające, że ogromne ilości żywności trafiają do śmieci. Problemem jest też jej nieumiejętne przechowywanie. Sprawdź, czy wiesz jak zrobić to w prawidłowy sposób!

Zacznij od podstaw, czyli sztuka przechowywania żywności

Wydawać by się mogło, że tak banalna z pozoru czynność, jaką jest przechowywanie żywności, nie powinna dla nikogo stanowić większego problemu. W końcu co takiego trudnego może być w umieszczeniu zakupionych produktów w lodówce? Tymczasem okazuje się, że wiele osób robi to w sposób nieprawidłowy, czego skutkiem jest szybsza utrata jej świeżości oraz walorów smakowych. Wśród najczęściej popełnianych błędów w tym zakresie nie sposób nie wymienić chociażby przechowywanie warzyw, owoców, a nawet mięsa i wędlin w woreczkach foliowych, w które bardzo często produkty pakowane są w sklepie. Takie postępowanie nie tylko jest niehigieniczne, ale też w zdecydowany i niestety negatywny sposób wpływa na długość przydatności produktów spożywczych, wyraźnie go skracając. Woreczki foliowe ograniczają bowiem przepływ powietrza, przez co pod wpływem zmiany temperatury w ich wnętrzu zaczyna skraplać się woda, której obecność przyspiesza psucie się produktów. Kolejnym bardzo często popełnianym błędem jest przechowywanie produktów i gotowych dań w pojemnikach bez przykrycia. To zachowanie powoduje z kolei wzajemne przenikanie się zapachów, przez co żywność traci swoje walory smakowe i zapachowe. W efekcie nawet najbardziej puszysty sernik umieszczony tuż obok sałatki śledziowej przestaje nam smakować. Dlatego też niezwykle ważne jest to, aby nauczyć się przechowywać żywność w odpowiedni sposób. Warzywa i owoce, a także mięso i wędliny powinny być umieszczone w specjalnych plastikowych przeznaczonych do tego celu pojemnikach, rozmieszczonych na odpowiednich półkach w lodówce. Podobnie jak każde gotowe danie.

Samsung – lodówka, która zapewnia optymalne warunki przechowywania żywności

Bardzo duże znaczenie w zakresie przedłużenie świeżości produktów spożywczych ma też lodówka, a dokładniej poziom chłodzenia, jaki zapewnia. Wybierając nowoczesne urządzenia, jak na przykład proponowana przez firmę Samsung lodówka wyposażona w szereg zaawansowanych technologicznie funkcji, możemy mieć gwarancję, że przechowywana przez nas żywność przez dłuższy czas zachowa swoją świeżość. Dzięki zastosowaniu specjalnych rozwiązań technologicznych urządzenie zapewnia równomierne chłodzenie żywności rozmieszczonej w całym jego wnętrzu. Poza tym każdy z modeli posiada specjalne komory przeznaczone do przechowywania produktów szczególnie podatnych na utratę świeżości i walorów smakowych, jak na przykład owoce i warzywa. Ze względu na odpowiednią cyrkulację powietrza w ich wnętrzu oraz zachowanie optymalnego poziomu chłodzenia produkty w nich umieszczone przez dłuższy czas pozostają świeże, a my możemy cieszyć się ich smakiem o wiele dłużej. Korzystając z propozycji przygotowanych przez markę Samsung – lodówka, bez względu na to, jaki jej model wybierzemy, z pewnością sprosta naszym wymaganiom. Nie bez znaczenia pozostaje też wygoda przechowywania, o którą również zadbała marka Samsung. Lodówka, dzięki specjalnej budowie umożliwiającej zmianę rozmieszczenia półek, staje się miejscem, w którym każdy, bez względu na preferencje kulinarne, ma szansę umieścić ulubione produkty spożywcze w jak najbardziej komfortowy dla niego sposób. Dzięki temu nauka właściwego przechowywania żywności staje się jeszcze łatwiejsza.

Podobne wpisy:

Wybrane dla Ciebie

Wywiad z Magdaleną Daszkiewicz – autorką innowacyjnego projektu 5D, dietetyk, youtuberką. Otyłość jest chorobą cywilizacyjną, która z roku na