Shadow

4 sposoby na tani obiad

Planowanie budżetu domowego to kluczowa sprawa dla każdej rodziny. Tylko tym sposobem zapanujemy nad zbędnymi wydatkami i może nawet uda się nam co nieco zaoszczędzić.

Przy planowaniu budżetu weźmy też pod uwagę fakt, że wydatki rodziny na jedzenie stanowią średnio 70-80% takiego budżetu, więc to bardzo sporo. Warto więc szukać tutaj oszczędności, choć wcale nie oznacza to, że mamy przestać jeść. Mamy natomiast zacząć planować i przygotowywać posiłki ekonomicznie. Poniżej przedstawimy kilka propozycji na tani obiad.

  1. Pulpety w sosie warzywnym. Z resztek mięsa: wieprzowego, wołowego lub drobiowego robimy małe pulpeciki. Dla zwiększenia ich objętości i lepszego smaku możemy dodać drobno pokrojoną cebulkę, paprykę czy cukinię. Nada tu się dosłownie każde warzywo, które mamy w lodówce. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, czosnkiem i majerankiem. Smażymy na złoty kolor z każdej strony i podlewamy rosołem. Dodajemy różne pokrojone warzywa w zależności od upodobań i zawartości lodówki: cebula, czosnek, cukinia, papryka, marchewka, kalafior itp. Dusimy przez kilkanaście minut na wolnym ogniu i dodajemy trochę koncentratu pomidorowego. Doprawiamy bazylią, pieprzem i solą. Podajemy z ryżem lub makaronem.
  2. Drobiowe pyszności. Do kolejnego przepisu można zastosować skrzydełka z kurczaka, udka lub ćwiartki. Dokładnie je myjemy, osuszamy, doprawiamy przyprawą do kurczaka, tymiankiem i czosnkiem granulowanym. Obieramy kilka ziemniaków i kroimy na cząstki, również doprawiamy tymiankiem, czosnkiem i solą. Wszystko razem władamy do rękawa foliowego i zapiekamy w piekarniku. Podajemy z sałatą lub surówką z kiszonej kapusty.
  3. Kotlety z parówek. Kolejny prosty i tani sposób na obiad. Kilka sztuk grubych kiełbasek parówkowych obieramy ze skóry i kroimy wzdłuż na cienkie kawałki. W miseczce rozbijamy jajko, doprawiamy pieprzem, papryką i tymiankiem. Parówki najpierw obtaczamy w mące, potem w jajku i na koniec w bułce tartej. Smażymy na patelni na złoty kolor przez kilka minut. Podajemy z ugotowanymi ziemniaczkami i sałatką z sezonowych warzyw.
  4. Pizza resztkowa. Najpierw przystępujemy do przygotowania ciasta: mąka+ olej+sól+drożdze. W ciepłej wodzie rozrabiamy drożdże, mieszamy z mąką, solą, olejem i wyrabiamy ciasto, pozostawiamy do wyrośnięcia. Teraz przystępujemy do szykowania dodatków: nada się tutaj niemal wszystko co mamy w lodówce( resztki wędlin, mięs, warzyw, serów itp.) . Wybrane składniki drobno kroimy i podsuszamy chwilę na patelni.
Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *