Shadow

3 sposoby na przyjęcie niespodziewanych gości

czym poczęstować gości

Gość w dom, Bóg w dom – tak mówi znane, polskie przysłowie. Jednak choć lubimy w swoich domach przyjmować znajomych i przyjaciół, to jednak zdarzają się w tym temacie także niezłe nerwy i przerażenie. Taka sytuacja ma zazwyczaj miejsce wówczas, gdy goście nas zaskakują i nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie domu na ich godne przyjęcie.

Gdy znajomi dzwonią, że za godzinkę wpadną w odwiedziny, to mamy jeszcze sporo czasu na przygotowania. O wiele gorzej gdy zaskakują nas całkowicie i o ich przybyciu dowiadujemy się gdy dzwonią właśnie do drzwi. Ale nie taki diabeł straszny jak go malują, gdyż z produktów, które każdy z nas ma zazwyczaj w swoim domu można wyczarować prawdziwą ucztę i to w krótkim czasie.

1.Po pierwsze trzeba gości zająć pyszną kawką lub herbatą i gdy się nią będą delektować to szybciutko zabieramy się za zrobienie czegoś bardziej konkretnego.

2. Ciasto francuskie to wspaniały wynalazek i produkt, który uratował życie już nie jednej gospodyni. Wyciągamy z zamrażalnika, lekko rozwałkowujemy, wycinamy kwadraty lub kółka i na każdym kładziemy połówkę brzoskwini, jabłka itp. Zapiekamy w piekarniku przez około 15 minut, posypujemy cukrem pudrem i mamy wspaniałe ciasteczka do kawy. Nieco efektowniej będą wyglądać ciasteczka upieczone w foremkach do maffinek i tutaj należy foremki wyłożyć kwadratami z ciasta francuskiego, do środka wrzucamy cząstki owoców, bakalie, czekoladę lub dżem. Wszystko zależy od naszej wyobraźni i zasobów lodówki. Tak przygotowane babeczki pieczemy około 20-30 minut i podajemy posypane cukrem pudrem lub polewą. Z ciasta francuskiego można również zrobić efektowną roladę i tutaj wystarczy rozwałkować na duży placek jeden z płatów ciasta, posmarować go dżemem lub serem, zawinąć w rulon i zlepić brzegi białkiem. Pieczemy w piekarniku do zarumienienia i kroimy w plastry. Z ciasta francuskiego w taki sam sposób można szybko wykonać słone przekąski i jest to uzależnione od dodatków, które wrzucimy do ciasta. Idealnie komponuje się z tuńczykiem, fetą czy mięsem.

3. Sałatki to najszybszy i najprostszy ze sposobów na nakarmienie gości. Możemy zrobić owocową i tutaj wystarczy wrzucić do miski pokrojone w cząstki rożne owoce, dodać bakalie i udekorować bitą śmietaną lub startą czekoladą.

Gdy chcemy podać coś bardziej konkretnego to ugotujmy makaron, dodajmy pierś z kurczaka, kukurydzę, cebulę, ogórek. Przyprawmy jogurtem naturalnym, solą, pieprzem i pyszna sałatka gotowa.

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *