Jabłka są bardzo zdrowe, tanie i łatwo dostępne przez cały rok. Do tego są mało kaloryczne, zatem idealne również dla tych, którzy są na diecie redukcyjnej. Są również bardzo smaczne zarówno na surowo jak i po obróbce termicznej. Można z ich udziałem wykonać zarówno szybkie i proste desery, jak i takie bardziej wyszukane, pracochłonne ale eleganckie i pasujące na ważne uroczystości rodzinne.
Poniżej podajemy 3 sprawdzone sposoby na desery z jabłkami:
- Jabłka w cieście naleśnikowym: jest to propozycja idealna na szybki podwieczorek czy kolację. Wystarczy tutaj przygotować ciasto naleśnikowe: mleko, mąka, jajko, szczypta soli- miksujemy na gładką i gęstą masę. Jabłka obieramy, wydrążamy środek i kroimy na grube plastry. Każdy plaster maczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony, aż do zarumienienia. Podajemy wystudzone i oprószone cukrem pudrem.
- Sakiewki z ciasta francuskiego: propozycja idealna na niedzielny deser. Potrzebujemy do niego kilka płatów mrożonego ciasta francuskiego, które rozwałkowujemy i kroimy na kwadraty. Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę. Na każdy kawałek ciasta kładziemy łyżkę jabłek, posypujemy cynamonem i zawijamy wszystkie rogi tworząc sakiewki. Smarujemy z wierzchu ciasto białkiem i wstawiamy do piekarnika na około 30 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
- Tort jabłkowo- śmietanowy: to propozycja na uroczystość rodzinną lub święta. Najpierw musimy przygotować biszkopt:
- 10 jaj rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek
- do żółtek dodajemy 10 dużych łyżek mąki, która musi być koniecznie wcześniej przesiana przez sito
- dodajemy 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- dodajemy 10 łyżek cukru
- wszystko dokładnie mieszamy
- ubijamy pianę z białek na sztywno i powoli dodajemy do pozostałej masy
- pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 40 minut
- wyciągamy, studzimy i przekrawamy na pół
- nasączamy sokiem jabłkowym.
Gdy biszkopt mamy już gotowy, to przystępujemy do masy jabłkowej: 5-7 sztuk jabłek obieramy, ścieramy na tarce lub kroimy w kostkę, podgrzewamy na wolnym ogniu z odrobiną wody aż do utworzenia się gęstego musu. Do gorącego musu wsypujemy 2 galaretki jabłkowe i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do przestudzenia i lekkiego stężenia. Wylewamy na przygotowany biszkopty, dekorujemy bitą śmietaną i cząstkami jabłek.