Shadow

3 najlepsze ekspresowe dania dla niespodziewanych gości

Niespodziewani gości jednych ucieszą, innych zaś w prawią w prawdziwą konsternację. Skoro jednak od wieków się mówiło, że” gość w dom- Bóg w dom”, to trzeba więc, tych niespodziewanych czymś poczęstować.

Oczywiście bardziej cieszymy się z takiej wizyty, gdy wiemy o niej wcześniej i możemy się do niej na spokojnie przygotować. Co jednak podać, gdy goście będą za pół godzinki i nie ma czasu na wyskoczenie do supermarketu? Oczywiście trzeba wykorzystać wszystko to, co mamy aktualnie w domu i z tego wyczarować coś pysznego.

  1. Sałatka misz- masz. To najlepszy i najprostszy sposób na ekspresowy poczęstunek dla dużej liczby gości. Gotujemy więc najpierw makaron, jego rodzaj oczywiście uzależniony jest od tego, co aktualnie jest w naszej szafce kuchennej. Teraz przegląd lodówki i krojenie składników. Przyda się: cebula, papryka, ogórek, wędlina lub pierś z kurczaka. Warzywa kroimy w kostkę, wędlinę i pierś podsmażamy na złoty kolor. Wszystko wrzucamy do makaronu, dodajemy kukurydzę konserwową, groszek lub fasolkę, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i czosnkiem granulowanym. Wlewamy gęsty jogurt naturalny i wszystko mieszamy. Jeżeli gości jeszcze nie ma, to odstawiamy sałatkę do lodówki, aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły.
  2. Ciasto owocowe. Do jego wykonania potrzebować będziemy przede wszystkim gotowego ciasta francuskiego i dlatego zawsze potarzam, że każda gospodyni powinna mieć jego zapas w zamrażalniku. Zatem wyciągamy ciasto na stolnicę i pozostawiamy na chwilę, aby lekko się rozmroziło. W tym czasie zastanawiamy się, jakie owoce możemy wykorzystać do ciasta. Mogą to być świeże jabłka, gruszki, brzoskwinie lub też jakieś owoce zamrożone. Jeżeli zastosujemy surowe jabłka, to wcześniej je obieramy i kroimy w kostkę lub grube plastry. Owoce puszkowane musimy tylko odsączyć z zalewy bezpośrednio wykładamy na ciasto. Ciasto lekko podsypujemy mąką i wałkujemy na wielkość blaszki, Wkładamy płat ciasta do blaszki i nakładamy wybrane owoce, jeżeli jest taka potrzeba, to możemy je nieco posypać cukrem lub cynamonem. Na wierzch kładziemy drugi płat ciasta i smarujemy go dodatkowo jajkiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy, aż ciasto uzyska złoty kolor. Podajemy na ciepło, posypane cukrem pudrem.
  3. Ekspresowe gofry. Gdy goście już pukają do drzwi, a chcemy podać im do kawy coś słodkiego, to warto zrobić kilka szybkich gofrów. Jeżeli nie mamy gofrownicy, to możemy wykorzystać urządzenie do tostów. Zróbmy, więc ciasto naleśnikowe: mleko+mąka+jajko+odrobina soli, jednak pamiętajmy o tym, aby było trochę gęstsze niż robimy na zwykłe naleśniki. Dodajmy też odrobinę proszku do pieczenia. Wlewajmy porcje do gofrownicy lub do tostera i pieczmy do uzyskania złotego koloru. Podajmy gościom z domowym dżemem lub po prostu posypane cukrem pudrem.
Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *