
Niespodziewani gości jednych ucieszą, innych zaś w prawią w prawdziwą konsternację. Skoro jednak od wieków się mówiło, że” gość w dom- Bóg w dom”, to trzeba więc, tych niespodziewanych czymś poczęstować.
Oczywiście bardziej cieszymy się z takiej wizyty, gdy wiemy o niej wcześniej i możemy się do niej na spokojnie przygotować. Co jednak podać, gdy goście będą za pół godzinki i nie ma czasu na wyskoczenie do supermarketu? Oczywiście trzeba wykorzystać wszystko to, co mamy aktualnie w domu i z tego wyczarować coś pysznego.
- Sałatka misz- masz. To najlepszy i najprostszy sposób na ekspresowy poczęstunek dla dużej liczby gości. Gotujemy więc najpierw makaron, jego rodzaj oczywiście uzależniony jest od tego, co aktualnie jest w naszej szafce kuchennej. Teraz przegląd lodówki i krojenie składników. Przyda się: cebula, papryka, ogórek, wędlina lub pierś z kurczaka. Warzywa kroimy w kostkę, wędlinę i pierś podsmażamy na złoty kolor. Wszystko wrzucamy do makaronu, dodajemy kukurydzę konserwową, groszek lub fasolkę, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i czosnkiem granulowanym. Wlewamy gęsty jogurt naturalny i wszystko mieszamy. Jeżeli gości jeszcze nie ma, to odstawiamy sałatkę do lodówki, aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły.
- Ciasto owocowe. Do jego wykonania potrzebować będziemy przede wszystkim gotowego ciasta francuskiego i dlatego zawsze potarzam, że każda gospodyni powinna mieć jego zapas w zamrażalniku. Zatem wyciągamy ciasto na stolnicę i pozostawiamy na chwilę, aby lekko się rozmroziło. W tym czasie zastanawiamy się, jakie owoce możemy wykorzystać do ciasta. Mogą to być świeże jabłka, gruszki, brzoskwinie lub też jakieś owoce zamrożone. Jeżeli zastosujemy surowe jabłka, to wcześniej je obieramy i kroimy w kostkę lub grube plastry. Owoce puszkowane musimy tylko odsączyć z zalewy bezpośrednio wykładamy na ciasto. Ciasto lekko podsypujemy mąką i wałkujemy na wielkość blaszki, Wkładamy płat ciasta do blaszki i nakładamy wybrane owoce, jeżeli jest taka potrzeba, to możemy je nieco posypać cukrem lub cynamonem. Na wierzch kładziemy drugi płat ciasta i smarujemy go dodatkowo jajkiem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy, aż ciasto uzyska złoty kolor. Podajemy na ciepło, posypane cukrem pudrem.
- Ekspresowe gofry. Gdy goście już pukają do drzwi, a chcemy podać im do kawy coś słodkiego, to warto zrobić kilka szybkich gofrów. Jeżeli nie mamy gofrownicy, to możemy wykorzystać urządzenie do tostów. Zróbmy, więc ciasto naleśnikowe: mleko+mąka+jajko+odrobina soli, jednak pamiętajmy o tym, aby było trochę gęstsze niż robimy na zwykłe naleśniki. Dodajmy też odrobinę proszku do pieczenia. Wlewajmy porcje do gofrownicy lub do tostera i pieczmy do uzyskania złotego koloru. Podajmy gościom z domowym dżemem lub po prostu posypane cukrem pudrem.