Shadow

Syropy smakowe – czy warto używać ich w kuchni?

Lubimy próbować nowych smaków i urozmaicać swoje posiłki wsypując do nich przyprawy czy dodatki. Każda potrawa może smakować zupełnie inaczej, jeśli doprawi się nią w oryginalny sposób – to samo dotyczy napojów, które pijemy na co dzień. Woda mineralna z sokiem to orzeźwiający napitek na letni dzień, a herbata z dodatkiem goździków i syropu malinowego staje się idealnym rozgrzewaczem w zimowe wieczory. Czy jednak rzeczywiście warto takich syropów używać w kuchni?

Naturalne syropy?

W czasach, gdy coraz bardziej liczy się natura i zdrowe produkty, odchodzimy od przetworzonej żywności. Boimy się konserwantów i sztucznych polepszaczy smaku – i słusznie, ponieważ naszemu zdrowiu z pewnością nie służą. Często mówi się, że w sokach i syropach do kaw, napojów nie ma zbyt wielu naturalnych składników, a jedynie cukier, jednak nie warto demonizować wszystkich przedstawicieli syropów smakowych. Produkty
te mogą być naturalne, zdrowe i przede wszystkim – pyszne.

Na co zwracać uwagę podczas zakupów?

Przede wszystkim warto sprawdzić, czy w składzie danego syropu znajduje się rzeczywiście ekstrakt z owocu, który widnieje na etykiecie. Syropy od Eterno zawierają tylko naturalne składniki: soki owocowe, ekstrakty
z herbaty, przyprawy korzenne… Tego typu produkty z powodzeniem sprawdzą się jako urozmaicenie kaw
i herbat, a także jako baza orzeźwiającego napoju w letnie dni. Jednak to, w jaki sposób zostaną wykorzystane, zależy jedynie od kreatywności w kuchni oraz wyobraźni.

Orzeźwiająca lemoniada czy mrożona herbata?

Letnie dni kojarzą się ze słońcem, ciepłem i leniuchowaniem na plaży czy w przydomowym ogródku. Podczas upałów musimy dużo pić, a zwykła woda mineralna z czasem może się znudzić. W jaki sposób ją uatrakcyjnić? Dodać do niej syrop. Mrożona herbata to doskonały sposób na orzeźwienie podczas wakacyjnych upałów,
a najłatwiej ją zrobić, dodając do wody syrop o smaku zielonej herbaty. Syrop firmy Eterno ma w składzie jedynie zieloną herbatę, sok z cytryny oraz cukier – samo zdrowie.

Pierniczkowa latte we własnym domu

Jedną z bardziej popularnych w okresie zimowym kaw w kawiarniach jest pierniczkowa latte. To nic innego jak tradycyjna mleczna kawa na bazie espresso, wzbogacona syropem o smaku piernika. Taką samą kawę możesz przygotować w domu, dodając do niej syrop – zwróć jedynie uwagę, by w produkcie znalazły się prawdziwe przyprawy, co zapewni napojowi niepowtarzalny aromat. Tego typu produkt można używać również do wzbogacania smaku deserów czy jako aromatyczna polewa do naleśników.

Przeczytaj także