Ziemniaki są bardzo uniwersalnym składnikiem, który można podać na wiele różnych sposobów. Oto kilka propozycji, jak podać ziemniaki na obiad:
- Ziemniaki gotowane – Ziemniaki można ugotować w wodzie lub na parze i podać jako dodatek do mięsa, ryby lub warzyw. Można je także polać masłem i posypać ziołami, solą i pieprzem.
- Ziemniaki pieczone w piekarniku – Ziemniaki można pokroić w plastry lub w kostkę, posmarować oliwą i upiec w piekarniku. Można dodać zioła, soli i pieprzu lub ulubione przyprawy.
- Ziemniaki puree – Ziemniaki można ugotować, zmiksować z masłem i mlekiem lub śmietaną i dodać ulubione przyprawy. Puree z ziemniaków to idealny dodatek do mięs, ryb i warzyw.
- Ziemniaki zapiekane – Ziemniaki można pokroić w plastry lub w kostkę, dodać ulubione warzywa i mięso, polać sosem pomidorowym lub beszamelowym i zapiec w piekarniku.
- Ziemniaki w formie ziemniaczanych placków – Ziemniaki można zetrzeć na tarce, dodać jajka, mąkę, cebulę i ulubione przyprawy i usmażyć na patelni. Ziemniaczane placki to świetny dodatek do mięs, ryb i sałatek.
- Ziemniaki w formie zupy – Ziemniaki można pokroić w kostkę, dodać ulubione warzywa i mięso, wlać bulion i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Zupa z ziemniaków to idealna propozycja na zimowe obiady.
- Ziemniaki faszerowane – Ziemniaki można ugotować, wydrążyć środek, dodać ulubione składniki, takie jak mięso mielone, warzywa i ser, i zapiec w piekarniku.
Mam nadzieję, że te propozycje pomogą Ci podać ziemniaki w różnorodny sposób na obiad.