Składniki:
- 2 duże jabłka
- 2 szklanki wody
- kostka cukru trzcinowego (opcjonalnie)
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta kurkumy
- pół małej łyżeczki mielonego cynamonu
- sok z cytryny
Sposób wykonania:
Obieramy ze skórki 2 duże jabłka i kroje je w kostkę. W miedzy czasie doprowadzamy do wrzenia 1,5 szklanki wody w małym rondelku. Do gotującej się wody wrzucamy pokrojone jabłka, dodajemy jedną kostkę cukru trzcinowego i sok z cytryny. Rondelek przykrywamy i gotuję chwilę tak by owoce zmiękły. Potem odstawiamy i blenderujemy tak by powstała z tego konsystencja przecieru.
Do kubka wlewamy pół szklanki zimnej wody, dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej, szczyptę kurkumy, pół małej łyżeczki cynamonu i wszystko mieszamy ze sobą, tak by maka się rozpuściła i nie powstały grudki.
Teraz otrzymany przecier z jabłek znajdujący się w rondelku stawiamy na ogień i wlewamy do niego mieszankę jaka powstała z mąki ziemniaczanej w kubku. Mieszając doprowadzamy do zagotowania tak by kisiel zgęstniał. Gotowy kisiel przelewamy do salaterki i podaje na ciepło.
Smacznego!!! 🙂