Jabłka są bardzo zdrowe i powinniśmy je spożywać codziennie. Zawierają cały skład cennych witamin i minerałów, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie, urodę i samopoczucie. Zawarta w nich witamina c działa pozytywnie na układ odpornościowy, błonnik wspomaga trawienie i przyczynia się do zachowania szczupłej sylwetki. Wymieniać tu by można bez końca, jednak lepiej po prostu wziąć jabłko i spałaszować.
Są jednak osoby, które nie lubią bądź też nie mogą jeść surowych jabłek, wówczas trzeba robić z nich różne smaczne dania.
PROPONUJEMY:
Szarlotka na kruchym cieście:
Potrzebujemy:
-2 szklanki mąki
-250 dag margaryny
-1/2 szklanki cukru
-szczypta soli
-cynamon
-2 kg szarej renety
-bułka tarta.
Ze składników wyrabiamy ciasto i wstawiamy na pół godziny do lodówki. W tym czasie obieramy jabłka, kroimy na plasterki i posypujemy cynamonem. Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy. Jedną część wykładamy na blaszkę, posypujemy bułką tartą i układamy jabłka. Na wierzch druga cześć ciasta i wstawiamy na 45 minut do piekarnika. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Jabłka w cieście francuskim:
-kilka średniej wielkości jabłek
-ciasto francuskie
-dżem
-jajko
Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na połówki. Do każdego wydrążonego środka wkładamy łyżkę ulubionego dżemu. Ciasto kroimy na kwadraty i na każdym układamy cząstkę jabłka. Zawijamy kopertowo, smarujemy jajkiem i wkładamy do piekarnika. Podajemy z kleksem bitej śmietany.
Sałatka owocowa:
-słodkie jabłka
-kilka marchewek
-cukier trzcinowy
-płatki migdałowe
Jabłka i marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy cukier, podprażone płatki migdałowe i wszystko mieszamy.
Pieczone jabłka:
-kilka twardych jabłek
-orzechy włoskie
-miód
Jabłka dokładnie myjemy i wydrążamy środki. Do każdego wkładamy drobno pokrojone orzechy i miód. Układamy na blaszce i wkładamy na 30 minut do piekarnika.
Jabłka po królewsku:
-kilka twardych i kwaśnych jabłek, typu szara reneta
– mleko
-mąka
-jajko
-odrobina soli
Jabłka obieramy i kroimy na plastry. Z mąki, jajka, mleka i soli robimy ciasto naleśnikowe- musi być dość gęste. Kawałki jabłek moczymy w cieście i smażymy z każdej strony na patelni na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu, studzimy i podajemy posypane drobnym cukrem.
Jak widać sposobów na podanie jabłek jest naprawdę sporo i każdy znajdzie coś dla siebie. Przepisy są tanie i proste do wykonania. Jeżeli jednak nie lubimy gotować lub chcemy przygotować coś na szybkiego, to wystarczy kilka jabłek obrać, pokroić w cząstki, podlać wodą i wstawić na gaz. Wystarczy kilkanaście minut aby otrzymać smaczny dodatek do chleba, naleśników czy też do wafli.