• O portalu
  • Współpraca
  • Polityka prywatności
  • Kontakt
sobota, 16 stycznia, 2021
Poradnik kobiety
  • Poradniki
    • Poradnik rodzina i dziecko
    • Poradnik zdrowia
    • Poradnik turystyczny
    • Poradnik urody
    • Poradnik dom i ogród
    • Poradnik kulinarny
    • Poradnik kariera
    • Poradnik ślubny
    • Poradnik mody
    • Poradnik miłosny
    • Poradnik majsterkowicza
    • Poradnik psychologiczny
    • Porady inne
  • Wydarzenia
  • Kącik czytelniczy
  • Recenzje filmów
  • Recenzje produktów
No Result
View All Result
Poradnik kobiety
  • Poradniki
    • Poradnik rodzina i dziecko
    • Poradnik zdrowia
    • Poradnik turystyczny
    • Poradnik urody
    • Poradnik dom i ogród
    • Poradnik kulinarny
    • Poradnik kariera
    • Poradnik ślubny
    • Poradnik mody
    • Poradnik miłosny
    • Poradnik majsterkowicza
    • Poradnik psychologiczny
    • Porady inne
  • Wydarzenia
  • Kącik czytelniczy
  • Recenzje filmów
  • Recenzje produktów
No Result
View All Result
Poradnik kobiety
No Result
View All Result

Ekspresy do kawy coraz modniejsze

Poradnik Kobiety by Poradnik Kobiety
6 kwietnia 2017
in Poradnik kulinarny
10 min read
0 0
Home Poradnik kulinarny

Nie wyobrażasz sobie poranka bez filiżanki pysznej, aromatycznej kawy? Picie dwóch, trzech porcji tego napoju dziennie, to dla wielu z nas norma. Obecnie jeden przycisk wystarczy, aby espresso albo cappuccino popłynęły do filiżanki. Jest to możliwe dzięki w pełni automatycznym ekspresom do kawy. Te aparaty najwyższej klasy przygotują nam kawę jak w kawiarni, bez wychodzenia z domu, a do tego ich atrakcyjny wygląd sprawi, że będą ozdobą kuchni.

Przeczytajrównież

10 sposobów na pyszną kawę

Używany ekspres do kawy – na co zwrócić uwagę?

Kawa parzona, czy z ekspresu? O to jest pytanie!

W pełni automatyczne ciśnieniowe ekspresy do kawy z wbudowanym młynkiem są drogie, ale nie aż tak bardzo, dzięki czemu obecnie wiele osób może sobie na nie pozwolić. Są i tańsze wersje tych aparatów – cena zależy od klasy i stopnia zautomatyzowania. Zasada jest taka, że im aparat lepszej jakości i bardziej zaawansowany technologicznie, tym cena jest wyższa. Jeśli dysponuje się kwotą powyżej 3.000 zł, można już pomyśleć o dobrej maszynie.

Na pewno znacznie mniej wydamy na ekspres na kapsułki czy saszetki, ale kawa sprzedawana w hermetycznych opakowaniach jest droższa, a choć napój z nich przygotowuje się szybko i łatwo, to jednak jego jakość jest gorsza od tego zrobionego z kawy ziarnistej, świeżo zmielonej. Dlatego teraz ton nadaje ekspres ciśnieniowy, który mieli tylko tyle ziaren, ile jest potrzebne do przygotowania jednej porcji kawy. Dzięki temu oraz technologii ciśnieniowej, ma ona najlepszy smak i aromat. Nic więc dziwnego, że „mała czarna” z takiego ekspresu najlepiej smakuje, a także wspaniale wygląda, bo uwieńczona jest gęstą, kremową pianką, zwaną „cremą”.

Czy istnieje ekspres do kawy do użytku domowego, który zaparzy idealne espresso? Czy pozwoli on delikatnie naginać tę doskonałość do indywidualnych potrzeb? Rzecz bowiem w tym, że każdy z nas ma inny smak, a jak wiadomo, o gustach się nie dyskutuje. Ważne więc, aby wybrać ekspres, który najlepiej będzie odpowiadał naszym potrzebom. W związku z tym trzeba sobie najpierw odpowiedzieć na proste pytanie: jaka kawa i w jaki sposób ma być najczęściej przygotowywana?

Jeśli ktoś pija głównie kawę czarną, a do tego lubi brać czynny udział w procesie jej przygotowywania, może zastanowić się nad ekspresem półautomatycznym, tzw. kolbowym. Większość osób jednak chce mieć kawę jak z kawiarni łatwo i szybko, więc skupmy się na ekspresach ciśnieniowych w pełni automatycznych z wbudowanym młynkiem.

Jeśli zamierzamy przygotowywać głównie kawy czarne, wystarczy nam ekspres bez spieniacza mleka, albo ze zwykłym spieniaczem mechanicznym. Wszystkie dodatki, w tym też tzw. mleczne wyspy, dzięki którym przygotowanie cappuccino czy latte jest dość łatwe, jednocześnie powodują wzrost ceny aparatu.

Przy spieniaczu mechanicznym, tzw. panarello (nasadka do przygotowania mlecznej pianki), trzeba najpierw spienić mleko w kubku, zanurzając w nim nasadkę, a potem przygotować kawę. Wymaga to pewnej wprawy i często towarzyszy temu chlapanie, dlatego nie jest polecane osobom, które najchętniej piją kawy białe.

Innym typem jest spieniacz automatyczny, tzw. cappuccinatore. Tu wyróżnia się dwa rodzaje tych systemów : 1. aparat zasysa, podgrzewa i spienia mleko automatycznie, a potem trzeba przestawić szklankę pod dozownik kawy i zrobić espresso (wersja tańsza) i 2. aparat wszystko robi automatycznie i otrzymuje się kawy mleczne z jednej wylewki, za naciśnięciem jednego guzika (wersje najdroższe).

Warto tu jeszcze wspomnieć o systemie spieniania. Jedne aparaty mogą zasysać mleko przez rurkę z dowolnego pojemnika (np. prosto z kartonika), podczas gdy inne mają na nie przeznaczony specjalny pojemnik. Co kto wybierze – to też kwestia gustu. Pojemniki ładnie wyglądają, łatwo się odłączają i można je przechowywać w lodówce, a ponadto mają automatyczny system czyszczenia. Jeśli jednak z jakiegoś powodu mleko się w nich popsuje, to potem bardzo trudno jest usunąć brzydki zapach, a gdy np. pękną, to na zakup nowego trzeba będzie przeznaczyć ok. 400 zł. W przypadku ekspresów „z rurką“ sprawa jest prostsza – wkłada się ją do obojętnie jakiego pojemnika z mlekiem. Aparaty te również mają automatyczny system płukania.

Ekspres składa się z trzech głównych bloków: bojlera z grzałką i pompą, zaparzacza (zwanego grupą) oraz młynka, który może być metalowy (głośniejszy, ale trwalszy) albo ceramiczny (trochę cichszy).

Najważniejszym elementem ekspresu jest moduł zaparzacza. Jest on zbudowany z wysokiej jakości plastików i metalowych sitek. To tutaj wpada zmielona kawa, która następnie jest ubijana i zaparzana. Z tego powodu każdy producent chroni swoje rozwiązania patentami. Co dla nas ważne, to aby mieć łatwy dostęp do tego elementu, ponieważ regularnie powinien on być wyjmowany i płukany pod bieżącą wodą (w ekspresach najwyższej klasy nie ma takiej potrzeby).

Gorąca woda przy zetknięciu z kawą musi być pod ciśnieniem minimum 9 bar, a to, czy pompa rozpoczyna tłoczenie pod ciśnieniem 15 czy 19 bar, nie ma większego znaczenia.

O każdy ekspres, nawet ten najdroższy, trzeba dbać. Wymaga on codziennych, jak i okresowych czynności konserwacyjnych. Najważniejsze jest to, aby używać miękkiej wody – pitnej butelkowanej (nie mineralnej!) albo filtrowanej. W większości aparatów jest możliwość stosowania odpowiedniego filtra, który nie tylko zmiękcza wodę, ale i poprawia jej smak. Używanie twardej wody powoduje szybkie odkładanie się kamienia w systemach aparatu, czego następstwem jest konieczność częstego odkamieniania i czyszczenia specjalnymi (nie tanimi) preparatami. Podsumowując – trzeba w tym wypadku stosować się do zaleceń producenta, dotyczących częstotliwości przeprowadzania procesu odkamieniania i używania do tego rekomendowanych przez niego środków.

Oczywiście nawet najlepszy ekspres, odpowiednio zadbany i dobra woda nie pomogą, jeśli będziemy napój przyrządzać z byle jakiej kawy. Najlepiej kupować kawę ziarnistą w wyspecjalizowanych sklepach, świeżo paloną. Tu jeszcze mała wskazówka – nie każdą kawę mieli się tak samo. W zależności od gatunku, wielkości ziaren, stopnia palenia – do idealnego espresso potrzebna jest odpowiednia miałkość. Jaka? Do tego trzeba powoli dochodzić samemu. Służy temu pokrętło regulujące grubość mielenia, w które wyposażony jest każdy dobry ekspres. Kiedy zmieli się za grubo – woda, zamiast przeciskać się równomiernie przez kawę, tworząc napar z pianką o gładkiej konsystencji i jednolitym kolorze, drąży sobie kanaliki między ziarenkami i to nimi przecieka. Jest to zmora baristów – tzw. channelling. Natomiast jeśli się zmieli za miałko, to kawa zamiast lać się do filiżanki równym strumieniem, będzie tylko kapać. Warto jeszcze dodać, że kawa powinna być nalewana w czasie około 25 sekund.

Ciśnieniowe ekspresy do kawy w domu to dla wielu już nie luksus, a standard, bez którego nie wyobrażają sobie codzienności. Cappuuccino, a nawet warstwowe latte macchiato można mieć gotowe w kilkadziesiąt sekund, szybko i łatwo – za jednym naciskiem guzika. Duża wygoda, a do tego smak jak z kawiarni. To główne powody, dla których popularność ekspresów do kawy wciąż rośnie. Jednak wybór odpowiedniego aparatu, dopasowanego do swoich potrzeb i „zasobności kieszeni“ nie zawsze jest łatwe. Dlatego przed podjęciem decyzji o zakupie, warto skonsultować się najpierw ze specjalistą.

Autor: Przyjaciele Kawy

Tags: ekspres do kawykawa
ShareTweet
Poradnik Kobiety

Poradnik Kobiety

Cześć - jestem Aniołem Stróżem tego portalu :) Wszelkie problemu, uwagi, pytania, prośby kierujcie właśnie do mnie - zawsze chętnie udzielę wam pomocy. Moje wpisy na portalu i forum będą oznaczone jako "PoradnikKobiety", a więc zapraszam do śledzenia. Systematycznie - ja i moja redakcja - będziemy zamieszczać na portalu nowe rzeczy. Zapraszam więc serdecznie do regularnego zaglądania i aktywnego udziału w życiu naszego portalu :)

Related Posts

Kontrowersyjne diety
Poradnik kulinarny

Kontrowersyjne diety

17 grudnia 2020
10 sposobów na pyszną kawę
Poradnik kulinarny

10 sposobów na pyszną kawę

15 grudnia 2020
Catering dietetyczny we Wrocławiu – czy to rozwiązanie dla mnie?
Poradnik kulinarny

Catering dietetyczny we Wrocławiu – czy to rozwiązanie dla mnie?

16 listopada 2020
Gdzie kupić bułki bezglutenowe?
Poradnik kulinarny

Gdzie kupić bułki bezglutenowe?

8 września 2020
Widelczyki do ciasta – przydatne w czasie podwieczorków i nie tylko!
Poradnik kulinarny

Widelczyki do ciasta – przydatne w czasie podwieczorków i nie tylko!

10 czerwca 2020
Używany ekspres do kawy – na co zwrócić uwagę?
Poradnik kulinarny

Używany ekspres do kawy – na co zwrócić uwagę?

20 sierpnia 2019
Next Post
Rodzaje i właściwości profesjonalnych krajalnic sklepowych

Rodzaje i właściwości profesjonalnych krajalnic sklepowych

  • Trending
  • Comments
  • Latest
Ogłoszenia towarzyskie – czyli gdzie znaleźć kochanka do spełniania erotycznych fantazji?

Ogłoszenia towarzyskie – czyli gdzie znaleźć kochanka do spełniania erotycznych fantazji?

18 kwietnia 2017
Bransoletki Pandora jak rozpoznać oryginał?

Bransoletki Pandora jak rozpoznać oryginał?

20 czerwca 2015
Komis odzieżowy – czy to się opłaca?

Komis odzieżowy – czy to się opłaca?

13 maja 2017
Sukienki dla puszystych – jakie fasony, kolory i wzory wyszczuplają?

Sukienki dla puszystych – jakie fasony, kolory i wzory wyszczuplają?

1 czerwca 2017
Czy warto wkładać biustonosz push-up?

Czy warto wkładać biustonosz push-up?

kolor ubrań

Jak dobierać kolory ubrań

jak oczarować chłopaka

Co zrobić by chłopak oszalał na Twoim punkcie?

jak się całować

Jak się całować z języczkiem?

Czy warto wkładać biustonosz push-up?

Czy warto wkładać biustonosz push-up?

15 stycznia 2021
Materiał do dekorowania

Materiał do dekorowania

13 stycznia 2021
Siedzisko do przedpokoju – zbyteczny dodatek czy mebel o funkcjonalnym zastosowaniu?

Siedzisko do przedpokoju – zbyteczny dodatek czy mebel o funkcjonalnym zastosowaniu?

23 grudnia 2020
Efektywny odpoczynek w trakcie snu

Efektywny odpoczynek w trakcie snu

22 grudnia 2020
Facebook Twitter Pinterest Instagram RSS

Poradnik-kobiety.pl

Kategorie

  • Kącik czytelniczy
  • Poradnik dom i ogród
  • Poradnik kariera
  • Poradnik kulinarny
  • Poradnik majsterkowicza
  • Poradnik miłosny
  • Poradnik mody
  • Poradnik psychologiczny
  • Poradnik rodzina i dziecko
  • Poradnik ślubny
  • Poradnik turystyczny
  • Poradnik urody
  • Poradnik zdrowia
  • Porady inne
  • Recenzje filmów
  • Recenzje produktów
  • Wydarzenia

© 2019 Wszystkie prawa zastrzeżone | Wdrożenie 13design | Polityka prywatności

No Result
View All Result
  • Poradniki
    • Poradnik rodzina i dziecko
    • Poradnik zdrowia
    • Poradnik turystyczny
    • Poradnik urody
    • Poradnik dom i ogród
    • Poradnik kulinarny
    • Poradnik kariera
    • Poradnik ślubny
    • Poradnik mody
    • Poradnik miłosny
    • Poradnik majsterkowicza
    • Poradnik psychologiczny
    • Porady inne
  • Wydarzenia
  • Kącik czytelniczy
  • Recenzje filmów
  • Recenzje produktów

© 2019 Wszystkie prawa zastrzeżone | Wdrożenie 13design | Polityka prywatności

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Create New Account!

Fill the forms bellow to register

All fields are required. Log In

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Serwis używa cookies. Czy wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami swojej przeglądarki? Polityka cookies