
Niedoczynność tarczycy stanowi schorzenie, które wpływa na to, iż niestety przybieramy na wadze. Z tego właśnie powodu osoby, które narzekają na zaburzenie wydzielania hormonu tarczycy powinny w sposób szczególny zadbać o swój sposób odżywiania się. Przy niedoczynności tarczycy dieta musi być oparta przede wszystkim na suplementacji jodu. Odchudzanie przy tym schorzeniu wymaga również ulepszenia swojego jadłospisu o białkowe produkty, ponieważ dzięki temu zostaje usprawniony nasz metabolizm, jak i spalanie tłuszczu.
Jaką dietę powinny stosować osoby z niedoczynnością tarczycy?
Jeśli pojawiają się objawy takie jak bardzo szybkie tycie, które nie zostało spowodowane wzrostem jedzenia, blada oraz sucha skóra, uczucie zimna oraz ociężałości, to powinniśmy udać się do lekarza w celu zrobienia odpowiednich badań. Symptony te bowiem mogą świadczyć o niedoczynności tarczycy, które da się leczyć suplementacją jodu oraz hormonów tarczycy. Produkty, które są obfite w jod, to oczywiście ryby morskie, a w szczególności: łosoś, dorsz, makrela wędzona, śledź oraz płastuga. Z tego powodu dieta w niedoczynności tarczycy musi zawierać jak największą ilość tych skladników. Jeżeli natomiast chodzi o wszelkiego rodzaju warzywa czy owoce i produkty zbożowe, to zawartość jodu jest zależna od tego, w jaki sposób przebiegała ich hodowla.
Osoby, które chorują na niedoczynność tarczycy, nie powinny brać środków odchudzających. Spora część z nich może skutkować negatywnym wpływem na funkcjonowanie hormonu i wejść w interakcję z lekami, które wspomagają jego pracę. Ogólnie złym pomysłem są także znane diety, ponieważ przy tej chorobie tycie nie wynika tylko i wyłącznie z zbyt dużego apetytu i objadania się. Jeśli zatem ograniczymy nasze pokarmy, to możemy doprowadzić do istotnych zaburzeń pracy naszego organizmu.
Jak prawidłowo się odchudzać mając niedoczynność tarczycy?
Dieta, która redukuje tkankę tłuszczową, jest wymagana zawsze tam, gdzie mamy do czynienia z otyłością albo nadwagą. Mając schorzenia tarczycy zdarza się to naprawdę bardzo często. Jeśli wybieramy się na wizyte do dietetyka, to musimy być przygotowani na wywiad. Pytania, które z pewnością się pojawią będą związane między innymi z tym na jakim tle wystąpiła niedoczynność, od kiedy pacjent bierze leki oraz przez jaki okres czasu utrzymuje się nadwaga. Zależnie od choroby dietetyk pomoże wybrać prawidłowe produkty oraz zbilansuje dietę w taki sposób, żeby nie pojawiały się niedobory – w tym pierwiastków, które są bardzo ważne dla tarczycy: żelazo, jod, selen, cynk, antyoksydanty. Głównym zadaniem dietetyka jest chronienia chorego narządu oraz zapewnienie konkretnej podaży składników żywnościowych.
Jeśli posiadamy niedoczynność tarczycy, to ważnym składnikiem poza jodem jest oczywiście białko. Powinno ono zajmować szczególne miejsce w naszym codzeinnym menu. Dzieje się to za sprawą metabolizmu, który zachodzi szybciej oraz sprawniej wtedy, kiedy dostarczamy naszemu organizmowi białek. Sprzyja także spalanie tłuszczu. Z kolei negatywny wpływ na dietę oraz poprawną pracę tarczycy i wchłanianie jodu mają niektóre produkty surowe, takie jak: kapusta, groch, fasola, kalafior, soja, gorczyca albo orzeszki ziemne.