Każda z nas marzy o figurze modelki, jednak nie zawsze umiemy zapanować nad swoim żywieniem. Co zatem zrobić i jak się odżywiać, aby zawsze móc się cieszyć smukłą figurą i dobrym zdrowiem?
Kluczem do fit sylwetki jest oczywiście zbilansowana dieta i odpowiednia dawka ruchu. Bardzo często główne posiłki komponujemy w prawidłowy sposób, jednak nadrabiamy potem różnymi, kalorycznymi przekąskami. Niestety, choć nie pozorne, to są prawdziwą bombą kaloryczną i naprawdę powinno się je jadać sporadycznie. Co zatem zrobić, jeżeli nie potrafimy bez nich żyć? Zastąpmy je przekąskami zdrowymi o niskiej kaloryczności.
Rozpocznijmy od chipsów, którymi zajadają się zarówno dzieci jak i dorośli. Zastąpmy je pysznymi chipsami warzywnymi lub owocowymi, które robi się naprawdę prosto:
-ulubione warzywa: marchewka, kalarepka, jabłko, gruszka
-kroimy je w cienkie plastry lub paseczki
-układamy na blaszce i suszymy w 140 stopniach przez około 2 godziny
-przekąska gotowa.
Kto z nas nie lubi pizzy? Chyba nie ma takiego człowieka na kuli ziemskiej. Niestety ciasto z białej mąki jest kaloryczne, a gdy dodamy do tego ciężkie sosy, to już mamy prawdziwą bombę kaloryczną. Najprościej zrobić ciasto z ciemnej mąki lub w ogóle z niego zrezygnować. Przepis na pizzerki bez ciasta:
-bakłażana lub cukinię kroimy na plastry po około 0,5 cm
-delikatnie doprawiamy solą i pieprzem
-na każdy plaster kładziemy ulubione dodatki: cebule, pomidora, wędlinę, paprykę itp.
-wkładamy na 20 minut do piekarnika
-podajemy z sosem jogurtowo- czosnkowym
– posypujemy po wierzchu natką pietruszki.
A teraz pora na coś słodkiego. Ni sięgajmy po kupne pączki czy ptysie, tylko sami usmażmy pyszne i zdrowe ciasteczka owsiane:
-płatki owsiane mielimy razem z bananem
-dodajemy jajko, szczyptę soli i troszkę mleka
-dokładnie mieszamy
-na rozgrzanej patelni formujemy małe placuszki, które smażymy z każdej strony na złoty kolor
-podajemy polane sosem malinowym.
Czy ktoś z was słyszał o niskokalorycznych i zdrowych lodach? Czy to w ogóle możliwe? Możliwe i bardzo proste do wykonania. Potrzebujemy:
-Kilka bananów i miseczkę malin
-dodajemy do nich kilka łyżeczek miodu i wszystko dokładnie mielimy na gładką masę
-wkładamy do lodowych pojemniczków i odstawiamy do stężenia w zamrażalniku.
Oczywiście zamiast bananów czy malin, możemy dodać każdy inny rodzaj owoców, można je mieszać lub wykonywać lody jednoskładnikowe. Pysznym dodatkiem będą też kawałki czekolady, orzechy czy sezam. Prosto, tanio, smacznie i zdrowo. Bez śmietany, bez konserwantów i ulepszaczy. Sama natura.