Shadow

10 sposobów na pyszną kawę

Zbliżają się wakacje czyli czas wypoczynku. Niektórzy z nas spędzają je nad morzem lub zagranicą, a inni w domu w ogrodowym zaciszu.  Jednak każdy z nas podczas tego urlopu relaksuje się ze szklanką kawy. W wakacje najczęściej sięgamy  po kawę mrożoną, ale możemy rozkoszować się również smakiem kaw o których wcześniej nie wiedzieliśmy. Będąc w domu możemy takie kawy przygotować samemu. Zacznijmy właśnie od kawy mrożonej.  Do jej wykonania potrzebujemy 50 ml mocnej, schłodzonej już kawy, 100 ml zimnego mleka, kostki lodu, a jeśli tylko chcemy możemy dodać również bitą śmietanę lub wiórki czekolady. Kawę z mlekiem i kostkami lodu przelewamy do blendera i miksujemy aż wszystko się dokładnie wymiesza. Następnie przelewamy do szklanki dodajemy bitą śmietanę lub inny dodatek według uznania i możemy rozkoszować się pysznym smakiem kawy. Kolejna propozycją jest cappuccino z pianką i czekoladą. Do jego przysadzenia potrzebujemy świeżo zaparzone espresso, ok. 150 ml mleka, potarta na małych oczkach czekolada i spieniacz do mleka. Najpierw musimy spienić mleko, kiedy już to zrobimy zaparzmy espresso, po czym powoli wlewamy wcześniej spienione mleko i posypujemy je wiórkami wcześniej startej czekolady i gotowe. W wielu kawiarniach możemy zamówić latte, które wygląda znacznie lepiej niż to przyrządzane przez nas w domu. Jednak jest przepis na warstwowe latte dzięki któremu będzie ona zachęcać swoim wyglądem tak samo jak ta kupiona w kawiarni. Przyrządzenie takiej kawy jest bardzo proste potrzebujemy tylko szklanki espresso i szklanki zimnego mleka oraz ekspresu ciśnieniowego. Musimy podgrzać pół szklanki mleka ale nie może ono się gotować. Resztę mleka które zostało spieniam za pomocą spieniacza i przelewamy do szklanki z ciepłym mlekiem. Na sam koniec powoli wlewamy napar z kawy i czekamy aż utworzą się trzy warstwy dodatkowo możemy posypać całość startą czekoladą. A może by tak spróbować przyrządzić kawę smakową. Najlepsza jest kawa pomarańczowa. Musimy przygotować 2 łyżeczki kawy, łyżeczkę cukru, pół tabliczki czekolady, trochę mleka, łyżeczka kakao, plasterek pomarańczy, bita śmietana i skórka pomarańczy do dekoracji. Kawę parzymy w niecałej szklance wody i chłodzimy. Do małego garnka wlewamy trochę mleka, aby przykryć dno i wrzucamy czekoladę  i kakao. Mieszamy aż wszystko się rozpuści i ładnie się wymiesza. Na dno szklanki wrzucamy 3 ćwiartki plasterka pomarańczy i zalewamy kolejno kawą i kakao wszystko samo się wymiesza i ozdabiamy bitą śmietaną i wiórkami pomarańczy. Kolejna propozycją jest może mniej znana Irish Coffe. Na dno szklanki wlewamy 20 ml Irlandzkiej whisky. Łyżeczkę cukru moczymy w alkoholu a następnie opalamy aby się skarmelizowało i wkładamy do szklanki. Do mieszanki dolewamy kawy, a na wierzch dodajemy bitej śmietany. Następną kawą godną uwagi jest kawa pięciu przemian. Do jej wykonania należy przygotować  2 łyżeczki naturalnej zmielonej kawy, odrobinę imbiru, trochę cynamonu, łyżka miodu, półtorej szklanki wody i jedna łyżka kakao.  Do gotującej się wody dodajemy kawę, cynamon, imbir i kakao.  Gotujemy przez 5 minut na małym ogniu, odstawiamy na kilka minut i dodajemy miód. Pyszna kawa jest gotowa. Przepyszna jest  także kawa po belgijsku. Potrzebujemy białko, 3 dag średnio prażonej kawy, 2 łyżki parowanego mleka, pół łyżeczki ekstraktu waniliowego i 0,1 wrzątku. Kawę zaparzyć w osobnym dzbanku, ubić białko z wanilią na pół sztywno. Napełnić gorącą filiżankę, gorącą kawą, dodać parowane mleko i nałożyć ubite z wanilią białko. Kolejną kawą wartą polecenia jest mocne espresso macchiato jednak można przyrządzić ją tylko za pomocą ekspresu. Tak samo jest w przypadku kawy z przyprawami jedynie do kolby do ekspresu dodajemy tartej gałki muszkatołowej i kilka ziarenek wyłuskanego kardamonu. Wkładamy kolbę i czekamy aż nasza kawa będzie gotowa. Ostatnią już kawą godną uwagi jest kawa po turecku.  Wszystkie te kawy umilą nasz wakacyjny wypoczynek.

Przeczytaj także