10 sposobów na pyszną kawę

Zbliżają się wakacje czyli czas wypoczynku. Niektórzy z nas spędzają je nad morzem lub zagranicą, a inni w domu w ogrodowym zaciszu.  Jednak każdy z nas podczas tego urlopu relaksuje się ze szklanką kawy.

W wakacje najczęściej sięgamy  po kawę mrożoną, ale możemy rozkoszować się również smakiem kaw o których wcześniej nie wiedzieliśmy. Będąc w domu możemy takie kawy przygotować samemu. Zacznijmy właśnie od kawy mrożonej.  Do jej wykonania potrzebujemy 50 ml mocnej, schłodzonej już kawy, 100 ml zimnego mleka, kostki lodu, a jeśli tylko chcemy możemy dodać również bitą śmietanę lub wiórki czekolady. Kawę z mlekiem i kostkami lodu przelewamy do blendera i miksujemy aż wszystko się dokładnie wymiesza. Następnie przelewamy do szklanki dodajemy bitą śmietanę lub inny dodatek według uznania i możemy rozkoszować się pysznym smakiem kawy. Kolejna propozycją jest cappuccino z pianką i czekoladą. Do jego przysadzenia potrzebujemy świeżo zaparzone espresso, ok. 150 ml mleka, potarta na małych oczkach czekolada i spieniacz do mleka. Najpierw musimy spienić mleko, kiedy już to zrobimy zaparzmy espresso, po czym powoli wlewamy wcześniej spienione mleko i posypujemy je wiórkami wcześniej startej czekolady i gotowe. W wielu kawiarniach możemy zamówić latte, które wygląda znacznie lepiej niż to przyrządzane przez nas w domu. Jednak jest przepis na warstwowe latte dzięki któremu będzie ona zachęcać swoim wyglądem tak samo jak ta kupiona w kawiarni. Przyrządzenie takiej kawy jest bardzo proste potrzebujemy tylko szklanki espresso i szklanki zimnego mleka oraz ekspresu ciśnieniowego. Musimy podgrzać pół szklanki mleka ale nie może ono się gotować. Resztę mleka które zostało spieniam za pomocą spieniacza i przelewamy do szklanki z ciepłym mlekiem. Na sam koniec powoli wlewamy napar z kawy i czekamy aż utworzą się trzy warstwy dodatkowo możemy posypać całość startą czekoladą. A może by tak spróbować przyrządzić kawę smakową. Najlepsza jest kawa pomarańczowa. Musimy przygotować 2 łyżeczki kawy, łyżeczkę cukru, pół tabliczki czekolady, trochę mleka, łyżeczka kakao, plasterek pomarańczy, bita śmietana i skórka pomarańczy do dekoracji. Kawę parzymy w niecałej szklance wody i chłodzimy. Do małego garnka wlewamy trochę mleka, aby przykryć dno i wrzucamy czekoladę  i kakao. Mieszamy aż wszystko się rozpuści i ładnie się wymiesza. Na dno szklanki wrzucamy 3 ćwiartki plasterka pomarańczy i zalewamy kolejno kawą i kakao wszystko samo się wymiesza i ozdabiamy bitą śmietaną i wiórkami pomarańczy. Kolejna propozycją jest może mniej znana Irish Coffe. Na dno szklanki wlewamy 20 ml Irlandzkiej whisky. Łyżeczkę cukru moczymy w alkoholu a następnie opalamy aby się skarmelizowało i wkładamy do szklanki. Do mieszanki dolewamy kawy, a na wierzch dodajemy bitej śmietany. Następną kawą godną uwagi jest kawa pięciu przemian. Do jej wykonania należy przygotować  2 łyżeczki naturalnej zmielonej kawy, odrobinę imbiru, trochę cynamonu, łyżka miodu, półtorej szklanki wody i jedna łyżka kakao.  Do gotującej się wody dodajemy kawę, cynamon, imbir i kakao.  Gotujemy przez 5 minut na małym ogniu, odstawiamy na kilka minut i dodajemy miód. Pyszna kawa jest gotowa. Przepyszna jest  także kawa po belgijsku. Potrzebujemy białko, 3 dag średnio prażonej kawy, 2 łyżki parowanego mleka, pół łyżeczki ekstraktu waniliowego i 0,1 wrzątku. Kawę zaparzyć w osobnym dzbanku, ubić białko z wanilią na pół sztywno. Napełnić gorącą filiżankę, gorącą kawą, dodać parowane mleko i nałożyć ubite z wanilią białko. Kolejną kawą wartą polecenia jest mocne espresso macchiato jednak można przyrządzić ją tylko za pomocą ekspresu. Tak samo jest w przypadku kawy z przyprawami jedynie do kolby do ekspresu dodajemy tartej gałki muszkatołowej i kilka ziarenek wyłuskanego kardamonu. Wkładamy kolbę i czekamy aż nasza kawa będzie gotowa. Ostatnią już kawą godną uwagi jest kawa po turecku.  Wszystkie te kawy umilą nasz wakacyjny wypoczynek.

Podziel się swoją opinią
Redaktorka Sandra
Redaktorka Sandra
Artykuły: 79

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *