W każdym polskim domu rosół to podstawa. Rosół jest bazą do wielu zup. Jednak nie każdy wie jak poprawnie ugotować to danie.
Składniki:
- Kura lub kurczak
- Szyjka z indyka
- Mięso wołowe
- Marchew
- Pietruszka
- Seler
- Por
- Sól
- Vegeta
- Pieprz
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
Przygotowanie:
Pierwszym i głównym składnikiem rosołu jest kura. Chociaż istnieje wiele odmian rosołu to najpopularniejszym jest rosół z kury.
Do wody dajemy porcję z kurczaka lub kury. Można dodać szyjkę z indyka lub kawałek mięsa wołowego. W trakcie gotowania mogą wydobyć się na zewnątrz tłuste skrawki z mięsa. Można je wyjąć łyżką, jeżeli rosół nie ma być bardzo tłusty.
Po tej czynności dodajemy do wywaru warzywa takie jak: marchewka, pietruszka, seler, por. Jak również przyprawy: Vegeta, pieprz, sól, liść laurowy i ziele angielskie.
Wszystko razem gotujemy. Po około 1 godzinie gotowania rosół powinien być gotowy.
Do rosołu można dodać każde mięso jakie się chce. Zależy od upodobań kucharza.