Shadow

Jak ugotować rosół?

jak ugotować rosół

jak ugotować rosół

W każdym polskim domu rosół to podstawa. Rosół jest bazą do wielu zup. Jednak nie każdy wie jak poprawnie ugotować to danie.

Składniki:

  • Kura lub kurczak
  • Szyjka z indyka
  • Mięso wołowe
  • Marchew
  • Pietruszka
  • Seler
  • Por
  • Sól
  • Vegeta
  • Pieprz
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie

Przygotowanie:

Pierwszym i głównym składnikiem rosołu jest kura. Chociaż istnieje wiele odmian rosołu to najpopularniejszym jest rosół z kury.

Do wody dajemy porcję z kurczaka lub kury. Można dodać szyjkę z indyka lub kawałek mięsa wołowego. W trakcie gotowania mogą wydobyć się na zewnątrz tłuste skrawki z mięsa. Można je wyjąć łyżką, jeżeli rosół nie ma być bardzo tłusty.

Po tej czynności dodajemy do wywaru warzywa takie jak: marchewka, pietruszka, seler, por. Jak również przyprawy: Vegeta, pieprz, sól, liść laurowy i ziele angielskie.

Wszystko razem gotujemy. Po około 1 godzinie gotowania rosół powinien być gotowy.

Do rosołu można dodać każde mięso jakie się chce. Zależy od upodobań kucharza.

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *