Wielkimi krokami zbliża się lato i wiele kobiet zaczyna myśleć o dietach. Wszystkie mamy zamiar do wakacji schudnąć i wyglądać na plaży idealnie. Choć jest to dobry moment na wprowadzenie diety, gdyż do lata jeszcze parę ładnych miesięcy, to przy komponowaniu posiłków trzeba pamiętać o kilku podstawowych zasadach.
Aby dieta odchudzająca była zdrowa i efektywna jednocześnie, to musimy odchudzać się systematycznie i stopniowo. Nie zaleca się chudnąć więcej niż 0, 5 kg na tydzień.
Poniżej przykładowy jadłospis na pierwszy dzień diety.
Śniadanie:
-dwie kromki chleba żytniego z chudą wędliną i pomidorem, szklanka herbaty zielonej.
Lub
-jajecznica z dwóch jaj, kromka chleba żytniego+ pomidor, herbata lub kawa z odtłuszczonym mlekiem bez cukru.
2 śniadanie:
-jogurt z 4 łyżeczkami płatków owsianych+ jabłko
Lub
-placuszki owsiane polane sosem owocowym.
Obiad:
-grilowana pierś z kurczaka+ ½ szklanki kaszy gryczanej+ sałatka z rukoli.
Lub
-duszony indyk z papryką+ kasza jaglana+ sałatka z ogórka i cebuli.
Podwieczorek:
-sałatka owocowa: dowolne owoce sezonowe kroimy, posypujemy ziarnami sezamu, słonecznika i pokruszonymi orzechami.
Lub
-1 naleśnik z mąki razowej z kilkoma plastrami jabłka, posypane cynamonem.
Kolacja:
-pieczony łosoś w papryce + sałata z sosem winegret.
Lub
-łosoś w sosie własnym z jajkiem, papryką i cebulką.
Posiłki na czas diety powinny być tak komponowane, aby zawierały produkty z wszystkich grup pokarmowych, musimy jednak pamiętać o zasadzie ograniczania węglowodanów porą wieczorową. Na kolację zatem koniecznie lekki posiłek białkowy z dodatkiem warzyw, a węglowodany na śniadanie i obiad, tak abyśmy miały energie przez cały dzień.
Konieczne jest również picie przez cały dzień dużej ilości wody niegazowanej, najlepiej około 3 litrów.