Shadow

5 sposobów na szybkie dania z ciasta francuskiego

sposoby na ciasto francuskie

Mrożone ciasto francuskie, które można bez problemu kupić w każdym sklepie spożywczym to prawdziwe wybawienie i ratunek dla wielu gospodyń domowych. Jest to ciasto bardzo smaczne, pasujące zarówno do słodkich deserów jak i dań słonych, można je długo przechowywać i co najważniejsze, jego obróbka termiczna wynosi zaledwie kilkanaście minut. Można więc na jego bazie przygotowywać ekspresowe posiłki, nawet wówczas gdy goście siedzą już u nas w salonie.

Poniżej lista przepisów na ekspresowe dania na bazie gotowego ciasta francuskiego:

  1. Ciasteczka jabłkowo- cynamonowe: tutaj wystarczy rozwałkować płat ciasta, wykroić z niego szklanką kółka. Teraz obieramy jabłka, kroimy na duże cząstki i kładziemy każdą z nich na środek każdego kółka, posypujemy cynamonem i pieczemy około 20 minut. Podajemy posypane cukrem pudrem.
  2. Tarta owocowa: rozwałkowujemy ciasto i przystosowujemy jego wielkość do naczynia żaroodpornego, w którym będziemy piec tartę. Przygotowujemy mieszankę owoców i tutaj można zastosować wszelkie lubiane owoce: banany, jabłka, brzoskwinie, gruszki, śliwki itp. Myjemy, obieramy, kroimy w drobną kostkę, posypujemy grubym cukrem i startym na tarce ciastem francuskim. Zapiekamy przez około 20-30 minut w piekarniku.
  3. Rolada drobiowa: płat ciasta rozwałkowujemy na duży prostokąt. Pierś z kurczaka myjemy, mielimy w maszynce razem cebulą i dwoma ząbkami czosnku. Przyprawiamy solą, pieprzem i rozsmarowujemy na płacie ciasta, posypujemy startym żółtym serem. Zawijamy w rulon i smarujemy białkiem. Pieczemy w piekarniku przez około 30-40 minut. Roladę podajemy pokrojoną w plastry i polaną sosem czosnkowym. Idealnie pasuje do tego dania prosta sałatka z kapusty pekińskiej, cebulki i kukurydzy konserwowej.
  4. Szybki torcik brzoskwiniowy: kilka płatów ciasta francuskiego wałkujemy i wycinamy z nich duże koła o wielkości naszej tortownicy. Każde z osobna pieczemy w piekarniku przez około 10-15 minut i studzimy. Formujemy tort: kładziemy blat ciasta, smarujemy bitą śmietaną i posypujemy pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami, przykrywamy drugim płatem i powtarzamy czynność aż do wykończenia blatów. Ostatni płat dekorujemy połówkami brzoskwiń i różyczkami z bitej śmietany.
  5. Krokiety ze szpinakiem: ciasto francuskie wałkujemy i kroimy na średniej wielkości prostokąty. Szpinak dusimy na maśle z dużą ilością granulowanego czosnku, przyprawiamy solą, pieprzem i smarujemy farszem każdy prostokąt. Posypujemy fetą i zawijamy formułując krokiety. Smarujemy białkiem i pieczemy w piekarniku przez około 30 minut. Podajemy z sosem czosnkowym.
Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *