Shadow

4 sposoby na szybki i tani obiad.

 
Obiad to główny posiłek w ciągu dnia. Powinien więc być zasobny w witaminy, minerały, a także powinien zawierać dawkę węglowodanów, która dostarczy nam siły i energii na resztę dnia. Zwracajmy więc uwagę przy komponowaniu swoich posiłków na jego kwestie odżywcze i nie skupiajmy się tylko na walorach smakowych czy cenowych. Choć oczywiście one też są istotne, to jednak priorytetem powinna być zdrowotność danego posiłku.
 
Poniżej przedstawiamy propozycję 5 sposobów na szybki, tani i zdrowy obiad:

  1. Skrzydełka z kurczaka warzywach:

-skrzydełka myjemy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut
-osuszamy, oprószamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka
-wkładamy do naczynia żaroodpornego
-dodajemy pokrojoną w grube cząstki czerwoną, słodką paprykę, talarki pora i cebuli
-podlewamy delikatnie oliwą i pieczemy 15 minut pod przykryciem
-podajemy z ugotowaną kaszą jaglaną i sosem czosnkowym
-pamiętamy o tym, aby kaszę przed gotowaniem lekko uprażyć na patelni i wypłukać pod bieżącą wodą, wówczas straci charakterystyczną goryczkę, która nie dodaje jej uroku.
 
2. Zupa jarzynowa:
-ziemniaki i marchewkę kroimy w drobną kostkę
-kalafior i brokuł dzielimy na różyczki
-dodajemy pokrojoną w talarki cebulę i pora
-zalewamy drobiowym rosołkiem i gotujemy na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie
-doprawiamy solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem i słodką papryką
-po ugotowaniu dekorujemy kleksem jogurtu naturalnego i świeżą natką pietruszki
-podajemy ze świeżym pieczywem razowym.
 
3. Aromatyczna rybka:
-ulubiony gatunek ryby myjemy i oczyszczamy z łusek
-nacieramy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny
-do środka tuszki wkładamy gałązki tymianku, kilka ząbków czosnku, pokrojoną w talarki cebulę i słodką paprykę
-nacieramy oliwą i pieczemy w piekarniku około 30 minut
-gdy ryba jest w piekarniku zaczynamy przygotowywać sałatkę z kapusty pekińskiej, kukurydzy i jogurtu naturalnego, doprawiamy solą i pieprzem
-podajemy z ugotowanym brązowym ryżem.
 
4.Duszona pierś z kurczaka w warzywach:
-pierś z kurczaka myjemy i kroimy w grubą kostkę
-paprykę kroimy w paski, a cebulę w talarki
-pierś delikatnie podsmażamy na oliwie
-przyprawiamy solą i pieprzem i podlewamy szklanką bulionu
-dodajemy wszystkie warzywa i dusimy około 10 minut
-pod koniec duszenia dodajemy gęsty jogurt naturalny, delikatnie mieszamy i wyłączamy gaz
-doprawiamy słodką papryką, bazylią i tymiankiem
-podajemy z gotowaną kaszą jaglaną.
 

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *