Nie ma nic wspanialszego od kawałka domowego ciasta do popołudniowej kawy lub herbaty. Jeszcze piękniejsze od doznań smakowych jednak są aromaty i klimat jaki wytwarza się w całym domu podczas pieczenia tegoż smakołyku.

Poniżej podamy kilka sprawdzonych i prostych do wykonania przepisów na smaczne ciasta domowej roboty. Nie wymagają one ani dużego nakładu pracy, ani też jakiś nadzwyczajnych zdolności. Wystarczy trzymać się przepisu, a z całą pewnością efekt zaskoczy nas i naszą rodzinę bardzo pozytywnie. Rozpoczynamy od sernika z różową pianką, który dosłownie rozpływa się w ustach.

Sernik z różową pianką:

Kruche ciasto:

-2 szklanki mąki

-20 dag masła

-4 łyżki cukru

-2 żółtka

-1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

-1 kg sera z wiaderka

-2 jajka

-4 żółtka

-1 szklanka cukru

-2 budynie śmietankowe

-1 szklanka mleka

-1/2 szklanki oleju

-1 łyżeczka proszku do pieczenia

Beza:

– kisiel wiśniowy

-brzoskwinie w puszce

-6 białek

-1 szklanka cukru

-wiórka kokosowe.

Sposób wykonania: składniki na ciasto połączyć i dokładnie wyrobić, włożyć ciasto do lodówki. Rozwałkować i wyłożyć na blaszkę, piec w 180’ przez 15 minut.

W tym czasie przygotować masę serową. Najpierw utrzeć jajka z cukrem, proszek, budyń i stopniowo dodawać ser. Na końcu powoli dodajemy mleko, olej i dalej mieszamy do uzyskania jednolitej piany. Wyłożyć na podpieczone ciasto i piec w 180’ przez 40 minut.

Gdy sernik jest w piekarniku, przystępujemy do zrobienia bezy i tutaj należy dokładnie ubić białka z cukrem, a na końcu dodać wiśniowy budyń. Wyłożyć bezę na sernik i piec razem jeszcze przez 15- 20 minut.

Kolejny przepis to pyszne i bardzo szybkie do wykonania ciasto owocowe. Możemy do niego wykorzystać każdy rodzaj owoców, który mamy w domu albo taki, który po prostu lubimy.

Kruche ciasto z budyniową pianką:

-2 ½ szklanki mąki

-250 g zimnego masła

-2 łyżeczki proszku do pieczenia

-2 duże łyżki cukru

-5 żółtek

-odrobina zimnej wody.

Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto i dzielimy je na dwie części, jednak powinna być trochę większa. Większą część wykładamy na blaszkę a mniejszą wkładamy do zamrażalnika. Ciasto podpiekamy w piekarniku przez 15 minut, a w tym czasie przygotowujemy piankę:

-5 białek

-1 szklanka cukru

-1/2 szklanki oleju

-2 budynie śmietankowe lub waniliowe.

Białka ubijamy na sztywno, powoli dodajemy cukier, budyń i olej. Na podpieczony spód wykładamy pianę, na nią ulubione owoce i pozostałą cześć ciasta, którą trzemy na tarce. Pieczemy w 180’ przez 30-40 minut. Ciasto smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Pamiętajmy, aby takiego kruchego ciasta nie trzymać w lodówce, gdyż straci swoją kruchość i nie będzie już takie smaczne jak być powinno.

Podobne wpisy:

Wybrane dla Ciebie

Nie od dziś wiadomo, że owoce to bardzo cenne źródło wielu witamin i minerałów. W związku z tym dietetycy zalecają