Shadow

Rodzaje i właściwości profesjonalnych krajalnic sklepowych

Do porcjowania – cięcia ich na plastry o równej grubości – coraz większa liczba sklepów używa profesjonalnych urządzeń porcjujących tj. krajalnica do wędlin i serów. Tego typu sprzęt pozwala szybko i bezpiecznie ciąć wędliny lub sery na plastry o żądanej przez klienta grubości lub przygotować większą ilość konkretnego typu produktu do procesu pakowania.

Na rynku znajdziemy trzy podstawowe modele takich urządzeń. Są to krajalnice do wędlin i sera oraz urządzenia uniwersalne, przystosowane do cięcia różnych produktów, w tym chleba. Inny podział tego typu urządzeń może uwzględniać sposób ich działania. W tym sensie możemy mówić o krajalnicach ręcznych, półautomatycznych i automatycznych, przeznaczonych do zastosowań w pełni profesjonalnych – przygotowanie produktu do pakowania (ten sposób porcjowania produktów coraz chętniej wykorzystywany jest przez producentów wędlin i serów, co wynika z dużego zainteresowania klientów wyrobami spożywczymi w plastrach).

Krajalnice ręczne

To najpopularniejsza kategoria urządzeń krojących. Tego typu sprzęt obsługiwany jest ręcznie bezpośrednio przez pracownika sklepu i wykorzystuje się go do cięcia wędlin lub serów w plastry o grubości żądanej przez każdego z klientów z osobna. To proste rozwiązanie jest cenione przez indywidualnych klientów, którzy chętnie korzystają z możliwości porcjowania zakupionych produktów na miejscu, bezpośrednio u sprzedawcy – większość osób nie dysponuje własną krajalnicą, a samodzielne cięcie nożem nie pozwala uzyskać plastrów o identycznej grubości. Krajalnica do wędlin i serów spotykana jest w trzech różnych wariantach, jako urządzenie przeznaczone wyłącznie do cięcia wędlin, jako urządzenia przeznaczone do cięcia serów lub jako urządzenia uniwersalne, przystosowane do cięcia różnych grup produktowych. Ten ostatni typ urządzeń najchętniej zamawiany jest przez sklepy ogólnospożywcze, które zajmują się sprzedażą różnych typów produktów. Krajalnice do wędlin specjalistyczne najczęściej zamawiane są przez sklepy mięsne lub większe sklepy z odrębnymi działami sprzedaży wędlin i serów. 

Krajalnice półautomatyczne

Urządzenia tego typu charakteryzują się większą szybkością i precyzją cięcia, a zatem stosuje się je wszędzie tam, gdzie zachodzi konieczność cięcia większej ilości produktów. Krajalnica tego typu – półautomatyczna, to sprzęt często spotykany na działach sprzedaży wędlin i serów w większych sklepach spożywczych, zwłaszcza w supermarketach, gdzie czas cięcia wędlin i serów w plastry ma znaczenie w kwestii ogólnej szybkości obsługi klientów.

Krajalnice automatyczne

To wyspecjalizowane urządzenie krojące przeznaczone do zastosowań w pełni profesjonalnych. Najczęściej sprzęt tego typu używany jest przez dużych dystrybutorów wędlin lub serów, a także przez podmioty żywienia zbiorowego, na przykład przez firmy cateringowe. Jak sama nazwa wskazuje, krajalnica do wędlin automatyczna to sprzęt działający w sposób automatyczny, posiadający zdolność do samodzielnego układania pociętych plastrów w stos. Urządzenie można zaprogramować w ten sposób, by przycięło określoną liczbę plastrów o określonej grubości.

Przeczytaj także

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *