Krokiety to bardzo smaczne, tanie i proste do wykonania danie. Pasują zarówno na kolację, na obiad jak i na wielką uroczystość rodzinną. Warto je urozmaicać i robić z różnymi farszami, a wówczas na pewno nikomu się nie znudzą i nie będą takim zwykłym poczęstunkiem.

Krokiety możemy zrobić z różnymi farszami, choć takie najczęściej występujące to farsz mięsny lub pieczarkowy. Są oczywiście bardzo smaczne, jednak warto sięgną od czasu do czasu po coś innego i zaskoczyć swoją rodzinę i gości nowymi smakami.

Proponujemy na początek wyraziste krokiety z kapustą kiszoną. Smaczne, tanie i bardzo zdrowe, ze względu na probiotyki, które znajdują się w kiszonkach.

 

Krokiety z kiszonej kapusty:

-na początek smażymy naleśniki

-kiszona kapustę smażymy na oliwie razem z cebulą

-mielimy drobno za pomocą robota lub maszynki

-doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem granulowanym

-farsz nakładamy porcjami na każdy naleśnik i posypujemy obficie żółtym serem

-zawijamy ruloniki i smażymy w panierce

-podajemy tradycyjnie z czerwonym barszczem.

 

Krokiety drobiowe:

-piersi z kurczaka kroimy w grubą kostkę i obsmażamy na patelni

-dodajemy cebulę i grubą paprykę

-wszystko razem dusimy

-drobno kroimy lub mielimy w robocie

-doprawiamy tymiankiem, solą, pieprzem

-faszerujemy naleśniki i smażymy w panierce

-podajemy tradycyjnie z barszczem na ciepło.

 

Krokiety z chleba tostowego:

-tym razem nie smażymy naleśników, tylko kupujemy chleb tostowy

-ulubione grzyby drobno kroimy i dusimy na patelni razem z cebulką

-doprawiamy solą i pieprzem

-farszem smarujemy kromki chleba i zwijamy w rulony

-spinamy wykałaczkami

-smażymy na patelni na złoty kolor

-podajemy z sałatką z pomidorów i kukurydzy.

 

Krokiety z tortilli:

-Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę i obsmażamy na patelni

-dodajemy pokrojoną cebulkę, słodką paprykę i razem dusimy

-ogórek konserwowy kroimy w drobną kostkę

– wszystko razem mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem

-dodajemy kilka łyżek jogurtu naturalnego i mieszamy

-farsz kładziemy na każdej tortilli i zwijamy ciasno w ruloniki

– spinamy wykałaczką

-obtaczamy w mleku, jajku i bułce tartej

-smażymy z każdej strony na złoty kolor.

Jak wyraźnie widać po powyższych przepisach, krokiety możemy robić nie tylko z tradycyjnych naleśników, ale również z chleba czy każdego ciasta. Jest to tylko uzależnione od naszej wyobraź a także naszych upodobań. Warto tutaj eksperymentować i nieco sobie upraszczać pracę. Pamiętajmy o tym, że krokiety z gotowych płatów na tortillę czy z chleba tostowego wykonamy o wiele szybciej niż te z naleśników. Będą one jednak równie smaczne i na pewno posmakują całej rodzinie.

 

Podobne wpisy:

Wybrane dla Ciebie

Nie lubisz spędzać zbyt wiele czasu w kuchni? A może wręcz przeciwnie – uwielbiasz gotować i na przygotowywaniu różnych potraw